Naleśniki z musem jabłkowym z cynamonem i domowym sosem karmelowym

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 60 min. Ilość porcji: kilka
SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE:
  • 250 g maki pszennej
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka ryżowego
  • woda gazowana do dopełnienia
  • sól
  • olej z pestek winogron do smażenia
SKŁADNIKI NA DOMOWY SOS KARMELOWY:
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml mleczka kokosowego z puszki
SKŁADNIKI NA MUS JABŁKOWY:
  • 4 jabłka (obrane i pozbawione gniazd nasiennych)
  • 1-2 łyżki masła
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Domowy mus jabłkowy:

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze cząstki. Smażymy na maśle, aż zaczną się rozpadać. Doprawiamy cynamonem. Usmażone jabłka przekładamy do kielicha blendera i blenderujemy na gładki mus.

Mus jabłkowy i sos karmelowy

Domowy sos karmelowy:

Na patelnię wsypujemy cukier i rozprowadzamy go równomiernie. Nie mieszając czekamy, aż cukier zbrązowieje uważając jednocześnie, żeby się nie przypalił (karmel będzie gorzki). Kiedy cukier zrobi się jasno brązowy dodajemy masło i szybo mieszamy za pomocą trzepaczki, a następnie ściągamy patelnie z gazu i wciąż mieszając dolewamy mleczka kokosowego.

Delikatne ciasto naleśnikowe:

W dużej misce łączymy mąkę, jajka, mleko i szczyptę soli. Dolewamy wodę gazowaną – cisto naleśnikowe nie może być zbyt rzadkie i zbyt gęste. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.

Naleśniki z musem jabłkowym z cynamonem i domowym sosem karmelowym

Naleśniki smarujemy musem jabłkowym, składamy i układamy na talerzu. Całość polewamy sosem karmelowym.

Naleśniki z musem jabłkowym z cynamonem i domowym sosem karmelowym
Naleśniki z musem jabłkowym z cynamonem i domowym sosem karmelowym