Sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym, czerwoną cebulą i sosem jogurtowo-musztardowym
- 2 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
- 2 ogórki kiszone
- 1 czerwona cebula
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- sól
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Prosty lunch, który można przygotować nieco wcześniej i zabrać ze sobą do pracy. Ziemniaczana sałatka z ogórkiem kiszonym i chrupiącą czerwoną cebulą – to również propozycja na lekki i sycący leni obiad, kiedy temperatury za oknem są naprawdę wysokie.
Do sałatki będziemy potrzebować 2 średniej wielkości ziemniaki ugotowane w osolonym wrzątku – w mundurku jak na sałatkę jarzynową. Ziemniaki powinny ugotować się w około 30 minut. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, żeby spokojnie zdążyły przestygnąć.
Samą sałatkę robi się błyskawicznie.
Ugotowane i wystudzone ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy do tego również pokrojoną w nieco drobniejszą kosteczkę czerwoną cebulę i ogórki kiszone.
W kubeczku łączymy jogurt naturalny, musztardę, sól i świeżo mielony pieprz. Sos jogurtowy dokładnie mieszamy i zalewamy przygotowane jarzyny.
Całość delikatnie mieszamy za pomocą dwóch łyżek i możemy podawać.