Słodko-pikantne skrzydełka po koreańsku z ryżem, orzeszkami pinii i siekaną dymką
- 10-12 skrzydełek z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki płatków chili
- 3 łyżeczki ziaren sezamu
- 1 łyżka orzeszków pinii
- skrobia kukurydziana
- olej kokosowy do smażenia
- dymka (do podania)
- ryż (do podania)
- można podać z jogurtem dla złagodzenia ostrości
- 100 ml oliwy
- 4 łyżki suszonych płatków chili
- 4 łyżki miodu
- sól
Sposób przygotowania:
Jak w prosty i szybki sposób przenieść się choć na chwilę do dalekiej Azji? Wystarczy przygotować lepkie i pikantne skrzydełka z kurczaka w bardzo ostrej marynacie podane z ryżem.
Danie, które można przygotować w domu – na patelni lub w piekarniku, jak i na dworze – na grillu. Jest zdecydowanie jednym z tych, po których będziecie oblizywać place – nie tylko dlatego, że będą się całe kleić od marynaty.
Skrzydełka z kurczaka marynujemy na noc w miodzie, oliwie, płatkach chili i soli. Składniki marynaty dokładnie mieszamy ze sobą, a następnie wcieramy ją w skrzydełka kurczaka. Natarte mięso wstawiamy do lodówki.
Zamarynowane skrzydełka z kurczaka wyciągamy z lodówki.
Na głębokim talerzu rozsypujemy odrobinę skrobi kukurydzianej. Jak najdokładniej obtaczamy w niej mięso, które następnie obsmażamy na patelni z obu stron na złocisty kolor.
Rozgrzewamy piekarnik z funkcją grilla.
Na małej patelni rozpuszczamy odrobinę oleju kokosowego i podsmażamy na nim posiekany czosnek i tarty imbir. Po chwili dodajemy płatki chili, sezam, sos sojowy, ocet ryżowy i miód. Całość mieszamy i chwilę podgrzewamy. Jeśli słodko-pikantny sos nam za bardzo zgęstnieje – możemy dolać odrobinę wody żeby go rozcieńczyć.
Ciepłym sosem zalewamy podsmażone skrzydełka z kurczaka i wstawiamy do piekarnika. Grillujemy je po 10 minut z każdej strony. Jeśli nie macie piekarnika z funkcją grilla – możecie je upiec lub usmażyć na patelni – wówczas zajmie to nieco więcej czasu.
Skrzydełka podajemy z prażonymi orzeszkami pinii, posiekaną dymką i ugotowanym ryżem. Jeśli są dla Was zbyt pikantne – można podać je z jogurtem dla złagodzenia ostrości.
Czas przygotowania dania nie zawiera czasu marynowania mięsa.