Zupa z zieloną soczewicą, pomidorami, ziemniakami i natką pietruszki
- 1,5 l bulionu z indyka (można użyć dowolnego)
- 2 ziemniaki
- 150 g zielonej soczewicy
- kawałek pora
- 1 marchew
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
- 3 liście laurowe
- 400 ml pomidorów w puszce
- 300-400 ml wody
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 1,5 łyżeczki suszonych płatków chili (można użyć świeżej papryczki)
Sposób przygotowania:
W byciu mamą 3,5 miesięcznego dziecka często bywa tak, że brakuje czasu na spokojne krzątanie się po kuchni, próbowanie i wolne gotowanie. Ostatnio stałam się mistrzynią „błyskawicznych” dań, które można przygotować w 15-30 minut :)! Zawsze mam w zamrażarce przygotowane słoiki z bulionem, które zdecydowanie ratują sytuacje!
Soczewica chodziła za mną już od dawna. Uwielbiam jej połączenie z pomidorami w zupie. A w związku z tym, że tegoroczna majówka nie rozpieściła nas pogodą to udało mi się przygotować prostą zupę z zieloną soczewicą, pomidorami, ziemniakami i pietruszką.
W garnku podgrzewamy bulion. Gotujemy w nim na średnim ogniu przez około 20 minut ziemniaki pokrojone w kostkę oraz zieloną soczewicę. W międzyczasie dodajemy marchew pociętą w pół talarki i cieniutko pokrojonego pora.
Gotujący się wywar doprawiamy ziarnami ziela angielskiego i pieprzu oraz dorzucamy liście laurowe.
Kiedy ziemniaki staną się niemal miękkie dodajemy pomidory w puszce i dolewamy 300-400 ml wody. Całość doprawiamy płatkami chili, posiekaną natką pietruszki, wyciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku i szczyptą soli.
Zupę gotujemy około 10 minut, żeby smaki się połączyły i możemy podawać.