Babeczki z truskawkami i syropem z agawy
- 300 g mąki pszennej
- 5 łyżek syropu z agawy (można zastąpić cukrem)
- 100 g roztopionego masła
- około 120 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- truskawki (mała miseczka truskawek)
Sposób przygotowania:
Małe, delikatne, słodkie babeczki to doskonały pomysł na deser jedzony na świeżym powietrzu. Nie wymagają talerzyka, noża, czy widelczyka i można je zabrać wszędzie. Są doskonałe dla dzieci, bo mieszczą się w rączce, a i dorośli nie pogardzą taką pysznością.
Dodatkowo – babeczki robią się błyskawicznie!
W misce łączymy mąką pszenną z syropem z agawy, mlekiem, roztopionym masłem, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i jajkami. Całość dokładnie miksujemy za pomocą miksera.
Truskawki pozbawiamy szypułek i tniemy – większe na ćwiartki, mniejsze na pół. Dodajemy je do masy na babeczki i mieszamy łyżką.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami, a masę ciasta równomiernie rozkładamy w 3/4 wysokości papilotki, ponieważ muffinki nieco wyrosną. Powinno być około 2 łyżki ciasta na papilotkę.
Muffinki pieczemy około 25 minut lub do suchego patyczka.
Upieczone babeczki studzimy na kratce.