Delikatne ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami
- 4 łyżki cukru
- 4 jajka
- 2 brzoskwinie
- 100 g masła
- około 130 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
Biszkopt lekki jak chmurka, a w środku mięciutkie i soczyste brzoskwinie. Idealne ciasto na lato – można łączyć z różnymi owocami i zajadać siedząc na trawie, wśród kwiatów… a kiedy pogoda się nieco popsuje, podajcie je z popołudniową herbatą lub kawą 🙂 – nam najbardziej smakowało lekko ciepłe.
Pierwszy raz zdarzyło się nam zjeść ciasto w przeciągu niespełna 2 godzin licząc od momentu jak zabrałam się za jego robienie… myślę, że jest to najlepsza rekomendacja dla niego 🙂 dwa dni później zawoziłam to samo ciasto do mojej mamy i również szybko zniknęło w całości!
W misce napowietrzamy żółtka ucierając je z cukrem.
Białka osobno ubijamy na sztywną pianę dodając w trakcie ubijania szczyptę soli.
W rondelku rozpuszczamy masło.
Do dobrze napowietrzonych żółtek dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, a także rozpuszczone i lekko przestudzone masło. Całość dokładnie miksujemy. Teraz, za pomocą szpatułki lub łyżki delikatnie dodajemy ubite białka jajek. Najlepiej robić to partiami, powoli mieszając pianę z masą ciasta.
Formę do pieczenia wykładamy papierem.
Brzoskwinie kroimy na ósemki i wykładamy nimi dno formy ustawiając łódeczki. Jeśli wolicie – można pokroić jeszcze cieniej. Na wierzch wylewamy masę ciasta i delikatnie za pomocą szpatułki rozkładamy ją równomiernie po całej blasze.
Ciasto pieczemy około 40 minut (lub do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (z termoobiegiem).
Podajemy posypane cukrem pudrem.