Zupa szczawiowa zabielana mleczkiem kokosowym, podana z jajkiem na twardo
- 1,5 l bulionu
- pęczek szczawiu
- 1 marchewka
- 1 młody por
- 1 korzeń pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- 2-3 listki laurowe
- 3 łyżki mleczka kokosowego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej natki selera
- sól
- jajka na twardo (1 sztuka na porcję)
Sposób przygotowania:
Wypady na lokalny ryneczek, głównie po warzywa dla Bobiaczka, zawsze kończą się jakimś dodatkowym zakupem. Tym razem uśmiechnął się do mnie szczaw.
Prosta zupa szczawiowa zabielana mleczkiem kokosowym podana z wiejskim jajkiem. Taka lekka wersja jest idealna na letnie, upalne popołudnia :), a jeśli potrzebujecie ją nieco „zagęścić” – można ją podać z purée ziemniaczanym.
W garnku delikatnie podgrzewamy bulion. W moim przypadku był to wywar na bazie indyka.
Do bulionu dodajemy warzywa pokrojone w pół talarki – marchewkę, pietruszkę i pora. Doprawiamy ziarnami ziela angielskiego, pieprzu i listkami laurowymi.
Zupę gotujemy około 20 minut na średnim ogniu.
Na koniec dodajemy posiekany pęczek szczawiu, 3 łyżki mleczka kokosowego i po łyżce natki pietruszki i natki selera. Całość gotujemy jeszcze około 5 minut i podajemy z jajkiem na twardo.