Galette dla dwojga z brzoskwiniami i solidną porcją cukru pudru
SKŁADNIKI NA GALETTE Z BRZOSKWINIAMI:
- około 200 ml mąki żytniej pełnoziarnistej
- 60 g zimnego masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 50 ml kefiru
- 2 brzoskwinie
- mąka ziemniaczana
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Jesteśmy tylko we dwoje, niebawem wyjeżdżamy, więc ogromna blacha ciasta odpada, a chęć na łakocie w nas wielka. Potrzebuję coś w wersji mini, tak na dziś 🙂 i tak powstało galette dla dwojga z brzoskwiniami, choć zupełnie szczerze to i 4 osoby spokojnie mogą zjeść.
W misce łączymy mąkę, masło, cukier puder i kefir. Dokładnie zagniatamy ciasto rękoma. Gotową masę wstawiamy do lodówki, do schłodzenia (jeśli macie mniej czasu – wykorzystajcie zamrażalnik do schłodzenia masy).
W czasie, kiedy ciasto się chłodzi, możemy przygotować brzoskwinie.
Umyte owoce przecinamy na pół i pozbawiamy pestek. Następnie każdą połówkę tniemy na mniejsze cząstki. Pokrojone brzoskwinie przekładamy do miski i posypujemy mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem. Moje owoce były bardzo dojrzałe więc użyłam około 1 łyżki mąki i 1 łyżki cukru pudru. Całość przemieszałam delikatnie rękoma, żeby suche składniki dokładnie oblepiły brzoskwinie.
Schłodzone ciasto przekładamy na stolnicę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy na cienki placek. Na środku rozsypujemy jeszcze odrobinę maki ziemniaczanej i układamy owoce, pamiętając, żeby dookoła zostawić brzeg ciasta do założenia.
Przygotowane ciasto przekładamy na blachę i wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, grzanie od dołu. Ciasto piekłam około 35 minut.
Najbardziej nam smakowało zjedzone na śniadanie, do kawy 🙂