Lekkie ciasto biszkoptowe z truskawkami

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 60 min. Ilość porcji: kilka

Składniki na Lekkie ciasto biszkoptowe:

  • około 200 ml mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki kakao
  • sól
  • garść truskawek
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Lekkie ciasto biszkoptowe z dodatkiem kakao i truskawki zerwane jeszcze w czerwcu na działce teściów i zamrożone – właśnie na takie okazje! Sezon truskawkowy w Polsce trwa bardzo krótko, wiec jeśli jest taka możliwość, to staram się zatrzymać ich smak jak najdłużej.

W sezonie użyjcie koniecznie tych świeżych, ale kiedy sezon się kończy – świeże truskawki można zastąpić mrożonymi. Ja swoje po rozmrożeniu odsączyłam na drobnym siteczku, żeby nieco odciekły.

Truskawki można zastąpić malinami.

Czekoladowe ciasto biszkoptowe z truskawkami

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

W misce łączymy cztery żółtka z cukrem (użyjcie drobnego cukru lub cukru pudru, ale z tym zwykłym też się ciasto uda 😉 ).

Kiedy żółtka będą dobrze napowietrzone i utarte razem z cukrem, dodajemy pozostałe suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę oczyszczoną. Dolewamy przestudzone, rozpuszczone masło i całość dokładnie mieszamy.

W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.

Czekoladowe ciasto biszkoptowe z truskawkami

Następnie łączymy białka z masą ciasta – bardzo delikatnie, żeby piana z białek nie opadła.

Formę wykładamy papierem do pieczenia, na spodzie układamy truskawki, a na wierzch wylewamy masę ciasta biszkoptowego. Z góry masę lekko wyrównujemy szpatułką.

Pieczemy około 50 minut lub do suchego patyczka.

Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem, ale jeśli wolicie można je polać polewą czekoladową.

Czekoladowe ciasto biszkoptowe z truskawkami
Czekoladowe ciasto biszkoptowe z truskawkami
Czekoladowe ciasto biszkoptowe z truskawkami