Makaron ryżowy z wołowiną, zieloną fasolką, świeżym groszkiem i mleczkiem kokosowym

Trudność: łatwe Czas przygotowania: min. Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI NA MAKARON RYŻOWY Z WOŁOWINĄ I MLECZKIEM KOKOSOWYM:

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • 1 stek z wołowiny
  • 6 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • sok z jednej limonki
  • dymka
  • fasolka szparagowa zielona
  • groszek
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Są dania, do których mam szczególną miłość – to m. in. dania z makaronem. A jeśli dodamy do nich nieco orientu, to wówczas zajmują szczególne miejsce w moim kulinarnym sercu!

w miseczce znajduje się makaron ryżowy z wołowiną, zieloną fasolką, świeżym groszkiem i mleczkiem kokosowym, na miseczce leżą pałeczki
Makaron ryżowy z wołowiną, zieloną fasolką, świeżym groszkiem i mleczkiem kokosowym

Stek z wołowiny marynujemy w mieszance: 3 łyżek sosu rybnego, 3 łyżek sosu sojowego, soku z jednej limonki, łyżeczce miodu i łyżeczce suszonych płatków chili. Składniki dobrze mieszamy i zanurzamy w nich dokładnie mięso. Wstawiamy na całą noc do lodówki.

Na godzinę przed przygotowaniem dania wyciągamy mięso z lodówki. Kiedy lekko się ogrzeje – kroimy stek na cieniutkie paseczki.

Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z informacją na opakowaniu, ale nie dogotowujemy go do końca – dojdzie w sosie.

Dobrze rozgrzewamy wok lub jak w moim przypadku – garnek żeliwny, który bardzo dobrze się sprawdza w przypadku takich dań w azjatyckim klimacie.

Makaron ryżowy z wołowiną, zieloną fasolką, świeżym groszkiem i mleczkiem kokosowym

Na dno naczynia wlewamy odrobinę oleju rzepakowego i podsmażamy na nim drobno siekany czosnek razem z paskami marynowanej wołowiny. Wystarczy zaledwie 5 minut – cieniutko pokrojona wołowina szybko się obsmaży, a czosnek nie powinien się w tym czasie przypalić mimo wysokiej temperatury.

Dolewamy odrobinę wody – wystarczy około 150-200 ml – 3 łyżki sosu rybnego i dodajemy zieloną fasolkę szparagową. Całość gotujemy około 8 minut na większym ogniu – chodzi o to, żeby fasolka się podgotowała, a wołowina jeszcze delikatnie poddusiła.

Woda w trakcie duszenia ma odparować – nie chcemy rozcieńczyć za bardzo sosu, który za chwilę powstanie. Do garnka dolewamy zawartość puszki mleczka kokosowego. Całość delikatnie mieszamy i czekamy, aż się zagrzeje i delikatnie gotujemy około 6 minut. W międzyczasie sprawdzamy fasolkę – powinna być jędrna – uważamy, żeby się nie rozgotowała!

Na koniec do garnka dodajemy ugotowany al dente makaron ryżowy, posiekaną dymkę i groszek. Całość mieszamy, gotujemy 2 minuty i podajemy.

Danie na końcu posypujemy uprażonymi i posiekanymi orzeszkami pinii.

Czas przygotowania dania nie obejmuje czasu marynowania mięsa.

Makaron ryżowy z wołowiną, zieloną fasolką, świeżym groszkiem i mleczkiem kokosowym
w miseczce znajduje się makaron ryżowy z wołowiną, zieloną fasolką, świeżym groszkiem i mleczkiem kokosowym makaron posypany jest z wierzchu orzeszkami pinii
Makaron ryżowy z wołowiną, zieloną fasolką, świeżym groszkiem i mleczkiem kokosowym