Sernik dyniowy z sosem karmelowym
SKŁADNIKI NA SERNIK DYNIOWY Z SOSEM KARMELOWYM:
- 1 kg sera twarogowego do serników
- 300 ml puree z pieczonej dyni
- 3 jajka
- 4 żółtka
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cynamonu
SKŁADNIKI NA SPÓD DO SERNIKA:
- 200 g herbatników maślanych
- 70 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka cynamonu
SKŁADNIKI NA SOS KARMELOWY:
- cukier
- masło
- mleczko kokosowe
Sposób przygotowania:
Jesienne dania chyba najbardziej kojarzą mi się z dynią. Zapraszam na sernik, na którego przygotowanie trzeba poświęcić chwilę czasu, ale później będzie można się rozkoszować jego smakiem podczas jednego z długich jesiennych wieczorów, siedząc pod kocem z herbatą w ręku.
Puree z dyni
Żeby przygotować sernik, potrzebujemy puree z dyni.
Kawałki pokrojonej dyni układamy na blasze skórą do dołu. Blachę wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy dynię około półtorej godziny.
Upieczoną dynię odstawiamy na bok do przestudzenia, następnie obieramy ze skórki, a miąższ rozgniatamy dokładnie widelcem na dyniową pulpę.
Spód do sernika
Do blendera przekładamy pokruszone herbatniki.
Mielimy je dokładnie na herbatnikowy piasek i przesypujemy do miski. Dodajemy cynamon i miękkie masło. Masę wyrabiamy rękoma, aż wszystkie składniki się połączą – będzie dość sypka.
Spód formy, w której będziemy piec dyniowy sernik, wykładamy papierem do pieczenia, a z zewnątrz owijamy ją szczelnie folią aluminiową.
Do tak przygotowanej formy przesypujemy nasz herbatnikowy piasek i dokładnie i równomiernie rozkładamy go na spodzie mocno dociskając do dna.
Spód wkładamy na 15 minut do lodówki, żeby się nieco schłodził.
Masa serowo-dyniowa
Do dużej miski przekładamy serek twarogowy do serników (można też użyć zwykłego sera twarogowego, ale trzeba go dobrze zmielić, żeby sernik nie miał grudek), puree dyniowe, cukier, cynamon, mąkę, jajka i żółtka. Całość mieszamy mikserem na tyle szybko i dokładnie żeby składniki się połączyły, ale na tyle krótko, żeby masa nie zdążyła się napowietrzyć.
Masę serową przelewamy na przygotowany wcześniej spód sernika i wyrównujemy.
Sernik pieczemy przez około 1 godzinę i 40 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (bez termoobiegu – u mnie był tryb grzanie góra/dół) w kąpieli wodnej tj. formę z ciastem włożyłam do głębokiej blachy, do której następnie wlałam ciepłą wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.
Upieczony sernik trzymałam przez chwilę w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyciągnęłam go na kratkę. Stygł całą noc.
Sos karmelowy
Na patelnie wsypujemy cukier i rozprowadzamy go równomiernie po dnie.
Kiedy cukier stanie się delikatnie brązowy dodajemy masło jednocześnie szybko mieszając zawartość trzepaczką i ściągamy patelnie z palnika. Teraz, nie przerywając mieszania, dolewamy cienką stróżką mleczko kokosowe.
Dokładny sposób przygotowania sosu karmelowego znajdziecie w tym przepisie – naleśniki z musem jabłkowym i sosem karmelowym.
Sernik dyniowy z sosem karmelowym
Wystudzony sernik polewamy sosem karmelowym z góry i smarujemy nim boki. Masa serowa nie jest przesadnie słodka, więc każdy łasuszek śmiało może polać pozostałym sosem jeszcze ciasto na talerzu 🙂
Podany czas przygotowania dania nie uwzględnia czasu pieczenia dyni.