Krem z pieczonego kalafiora z pietruszką i orzechami włoskimi

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 75 min. Ilość porcji: 4-6

SKŁADNIKI NA ZUPĘ KREM Z PIECZONEGO KALAFIORA:

  • główka kalafiora średniej wielkości
  • 3 korzenie pietruszki
  • 2 małe selery z ogrodu (1/4 selera sklepowego)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • suszony tymianek
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 mała marchewka
  • kawałek pora
  • 1,5 l bulionu
  • 0,5 l wody (opcjonalnie)
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • natka pietruszki
  • orzechy włoskie (do podania)

Sposób przygotowania:

Jesień to czas gęstych, sycących i gorących zup. Co powiecie na zupę z pieczonych warzyw – kalafiora, pietruszki i selera, o przyjemnym, orzechowym aromacie.

kawałki przyprawionego kalafiora i pietruszki leżą na blasze do pieczenia na kuchennym blacie
Krem z pieczonego kalafiora z pietruszką i orzechami włoskimi

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (z termoobiegiem). Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy kawałki kalafiora, korzenia pietruszki i korzenia selera. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą, ziołowym pieprzem i roztartym w palcach suszonym tymiankiem.

Warzywa pieczemy przez 35 minut.

skropione oliwą kawałki przyprawionego kalafiora i pietruszki leżące na blasze do pieczenia wsuwane są do piekarnika
Krem z pieczonego kalafiora z pietruszką i orzechami włoskimi

W garnku podgrzewamy bulion. Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w niedbałą kostkę. Razem z pociętym w talarki porem dodajemy warzywa do bulionu i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 10-15 minut.

Po tym czasie do garnka przekładamy upieczonego kalafiora, pietruszkę i selera i całość gotujemy jeszcze 5 minut, a następnie blendujemy na gładki krem. Jeśli jest za gesty – możemy dolać wody, żeby go nieco rozcieńczyć.

upieczony kalafior wkładamy do garnka z podgrzanym bulionem, pomarańczowy garnek żeliwny
Krem z pieczonego kalafiora z pietruszką i orzechami włoskimi
kobieca dłoń podnosi pokrywkę od pomarańczowego garnka żeliwnego w którym jest zupa
Krem z pieczonego kalafiora z pietruszką i orzechami włoskimi
na kuchence, w pomarańczowym garnku żeliwnym stoi krem z pieczonego kalafiora z dodatkiem natki pietruszki i mleczka kokosowego
Krem z pieczonego kalafiora z pietruszką i orzechami włoskimi

Teraz już wystarczy dodać posiekaną natkę pietruszki, mleczko kokosowe, doprawić szczyptą soli i pieprzu do smaku, zamieszać i zostawić na ogniu 3-4 minuty.

Zupę podajemy z posiekanymi orzechami włoskimi i odrobiną natki.

orzechy włoskie w całości i łuskane
Krem z pieczonego kalafiora z pietruszką i orzechami włoskimi
na blacie kuchennym stoi w miseczce zupa krem z pieczonego kalafiora z pietruszką i orzechami włoskimi
Krem z pieczonego kalafiora z pietruszką i orzechami włoskimi
zupa krem z pieczonego kalafiora z pietruszką i orzechami włoskimi w miseczce
Krem z pieczonego kalafiora z pietruszką i orzechami włoskimi