Pieczone bataty z sosem czosnkowym, boczniakami i zieloną fasolką

Trudność: łatwe Czas przygotowania: min. Ilość porcji: 2

SKŁADNIKI NA PIECZONE BATATY:

  • 1 średni batat (wystarczy na 2 osoby)
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

SKŁADNIKI NA SOS CZOSNKOWO-MUSZTARDOWY DO PIECZONYCH BATATÓW:

  • oliwa z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki musztardy delikatesowej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (można użyć mrożonej)
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

SKŁADNIKI NA DODATKI DO DANIA:

  • boczniaki
  • jajko
  • bułka tarta
  • masło
  • zielona fasolka
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

W myśl zasady świadomego gospodarowania dobrami jakie daje nam natura, a także moja lodówka od jakiegoś czasu staramy się jeść więcej dań warzywnych. Szukam też różnych sposobów, żeby przekonać Męża, że warzywny obiad też jest ok! No i właśnie takim daniem mi się to udaje 🙂

na blacie kuchennym na białych talerzach leżą połówki upieczonego batata, usmażone, panierowane boczniaki i zielona fasolka szparagowa w bułce tartej
Pieczone bataty z wyrazistym sosem czosnkowym, panierowanymi boczniakami i zieloną fasolką

Pieczone bataty podane z aromatycznym sosem, a do tego zielona fasolka i smażone, panierowane boczniaki – to musi się udać!

Batata przecinamy wzdłuż na pół. Połówki nacinamy delikatnie nożem, skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.

w naczyniu żaroodpornym leży przecięty na pół batat doprawiony solą i pieprzem i skropiony oliwą
Pieczone bataty doprawione solą, świeżo mielonym pieprzem i skropione oliwą z oliwek

Tak przygotowane warzywo wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy około 50 minut. Batat ma być przyrumieniony i mięciutki – powinno się dać jeść go samą łyżką wyciągając miąższ ze środka.

Upieczony batat sam w sobie jest słodko-mdły – trzeba mu nadać charakteru, dlatego słodkie ziemniaki podajemy z bardzo aromatycznym sosem czosnkowo-musztardowym.

sos czosnkowo-musztardowy
Aromatyczny i wyrazisty sos czosnkowo-musztardowy

W słoiczku lub szklance łączymy sok z połówki cytryny, musztardę, drobniutko posiekane ząbki czosnku, natkę pietruszki i oliwę z oliwek. Tej ostatniej lejemy tyle, żeby sos był wciąż gęsty, ale jednocześnie lekko płynny. Dresing doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i próbujemy. Jeśli nie chcecie, żeby smak musztardy mocno się wyróżniał – dodajcie tylko łyżeczkę.

Sos obficie nakładamy na wierzch upieczonego batata – dzięki temu nabierając widelcem miąższ będzie można go wymieszać razem ze słodkim pure.

na blacie kuchennym na białym talerzu leży pól upieczonego batata, usmażone, panierowane boczniaki i zielona fasolka szparagowa w bułce tartej, na batata nakładany jest łyżeczką sos czosnkowo-musztardowy
Pieczone bataty z wyrazistym sosem czosnkowym, panierowanymi boczniakami i zieloną fasolką

Sos świetnie się sprawdzi również do pieczonych mięs, grillowanych warzyw, a żeby go nieco złagodzić można dodać odrobinę miodu.

Dodatkami do dania będą: zielona fasolka ugotowana al dente w osolonym wrzątku, a następnie przesmażona na maśle z dodatkiem bułki tartej, oraz panierowane w jajku i bułce tartej boczniaki.

Zielona fasolka
w niebieskim garnku żeliwnym znajduje się zielona fasolka szparagowa
Zielona fasolka z masłem i bułką tartą
na żeliwnej patelni smażą się panierowane boczniaki
Panierowane w jajku i bułce tartej boczniaki
na blacie kuchennym na białym talerzu leży pól upieczonego batata, usmażone, panierowane boczniaki i zielona fasolka szparagowa w bułce tartej
Pieczone bataty z wyrazistym sosem czosnkowym, panierowanymi boczniakami i zieloną fasolką
na blacie kuchennym na białym talerzu leży pól upieczonego batata, usmażone, panierowane boczniaki i zielona fasolka szparagowa w bułce tartej, na batacie nałożony jest sos czosnkowo-musztardowy
Pieczone bataty z wyrazistym sosem czosnkowym, panierowanymi boczniakami i zieloną fasolką