Ryż gotowany w mleczku kokosowym z cynamonem i smażonym jabłkiem
SKŁADNIKI NA RYŻ GOTOWANY W MLECZKU KOKOSOWYM:
- 200 ml ryżu
- 200 ml mleczka kokosowego
- 200 ml wody
- 1 jabłko
- olej kokosowy
- syrop z agawy
- cynamon
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Kiedy jesienne dni stają się nieco bardziej szare, chłodniejsze i deszczowe idealne stają się dania w stylu comfort food, które wywołują uśmiech i dobre samopoczucie już na samą myślą o nich. Takim daniem jest dla mnie ryż gotowany w mleczku kokosowym podany z cynamonem i smażonym jabłkiem – alternatywna wersja ryżu ze śmietaną i cukrem dobrze mi znanego z lat dzieciństwa.
Myślę, że w domu rośnie kolejny miłośnik tego dania 🙂
Do garnuszka wlewamy 200 ml wody i 200 ml mleczka kokosowego i zagotowujemy. Solimy, ale dosłownie szczyptę. Wsypujemy 200 ml ryżu, przykrywamy garnek i zmniejszamy ogień – ryż ma się bardzo delikatnie gotować chłonąc cały płyn. Po około 15 minutach ryż powinien być gotowy.
Uważajcie, szczególnie pod koniec gotowania, żeby ryż nie przypalił się od spodu – jeśli tak się dzieje, zmniejszcie delikatnie ogień.
W trakcie gotowania można dwa razy przemieszać zawartość garnka, ale nie zaglądajcie tam zbyt często.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego. Podsmażamy na nim pokrojone w kostkę jabłka z dodatkiem syropu z agawy. Wystarczy około 5-8 minut, żeby jabłka zrobiły się cieplutkie, mięciutkie i słodziutkie. Jabłka można również podsmażyć na maśle.
Gotowy ryż przekładamy do miseczek, posypujemy cynamonem i dodajemy smażone jabłka.