Czekoladowe ciasteczka z orzechami włoskimi
SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWE CIASTECZKA Z ORZECHAMI:
- 70 g masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 jajko
- 150 ml mąki gryczanej
- 2 łyżki kakao
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- garść orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Ciastek czekoladowych nigdy dość! Lekkie ciasteczka czekoladowe z orzechami – sami sprawdźcie, jak szybko znikną z waszej puszki na słodkości 🙂
W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę z dodatkiem masła i chlustem roślinnego mleka. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Do miski wsypujemy mąkę gryczaną, kakao, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodajemy jajko i mieszamy za pomocą miksera. Podczas mieszania wlewamy rozpuszczoną gorzką czekoladę z masłem. Mieszamy tak długa, aż masa stanie się jednolita i gęsta, ale płynna.
Do czekoladowej masy dodajemy pokrojone orzechy włoskie i mieszamy wszystko łyżką.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (z termoobiegiem).
Czekoladową masę z orzechami nakładamy za pomocą dwóch łyżek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na jedną blachę wchodzi 9 ciastek. W trakcie pieczenia ciasteczka się lekko „rozleją”, więc zostawcie nieco przestrzeni pomiędzy nimi.
Ciasteczka pieczemy 15 minut, a następnie przekładamy je na kratkę do przestudzenia.
Po upieczeniu ciasteczka będą miękkie, a następnie zrobią się chrupiące z wierzchu i wciąż mięciutkie w środku, ale nie martwcie się, bo na drugi dzień stają się całe mięciutkie i znikają w błyskawicznym tempie!
Mąkę gryczaną znajdziecie tutaj.
Uwaga! Jeśli zdarzy się Wam dodać za dużo mąki, lub sypnąć nieco więcej cukru 😉 , albo użyć innej mąki, bo w końcu każda mąka chłonie inną ilość płynów i masa wyjdzie Wam bardzo gęsta – jak mokry piach – dolejcie odrobinę mleka, żeby ją nieco rozrzedzić 🙂