Drożdżowe rogaliki z białym makiem lub domową konfiturą

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 120 min. Ilość porcji: kilka

SKŁADNIKI NA ROGALIKI DROŻDŻOWE:

  • około 930 ml mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 200 ml mleka roślinnego (migdałowe)
  • 5 łyżek cukru
  • 7 g drożdży instant (ta ilość odpowiada 25 g drożdży świeżych)
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • jajko z mlekiem (do posmarowania)

SKŁADNIKI NA PROSTE NADZIENIE Z BIAŁEGO MAKU DO ROGALIKÓW:

  • 400 g gotowej masy makowej z białego maku
  • garść orzechów włoskich
  • kilka suszonych moreli
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka suszonej żurawiny

SKŁADNIKI NA NADZIENIE DO ROGALIKÓW:

  • ulubiona konfitura lub dżem

Sposób przygotowania:

Jaki jest najlepszy sposób, żeby podziękować bliskim? Zrobić coś od serca 🙂 A co powiecie na pyszne, cieplutkie, mięciutkie rogaliki z ciasta drożdżowego z… jedne z białym makiem i bakaliami – tak na wspomnienie niedawnych „Rogali Marcińskich”, a drugie z domową konfiturą.

Na marmurowym blacie leżą drożdżowe rogaliki polane lukrem i posypane płatkami migdałów.
Drożdżowe rogaliki z białym makiem, lukrem i płatkami migdałów

Rogaliki z ciasta drożdżowego

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, drożdże instant i szczyptę soli. Suche składniki mieszamy trzepaczką, żeby się dokładnie wymieszały.

W rondelku podgrzewamy delikatnie mleko i rozpuszczamy w nim masło. Mleko ma być ciepłe – nigdy nie zalewamy gorącym mlekiem drożdży.

Ciepły płyn wlewamy do suchych składników i zagniatamy ciasto rękoma. Na końcu dodajemy kolejno jajka i nadal wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne, mięciutkie i jednolite. Jeśli ciasto za bardzo lepi się do rąk (oblepia je) – podsypcie je delikatnie mąką, ale uważajcie – zbyt duża ilość maki spowoduje, że rogaliki szybko stwardnieją.

W misce jest wyrośnięte ciasto drożdżowe, które następnie przekładamy na stolnice.
Ciasto drożdżowe na rogale

Ciasto zostawiamy w misce na około 1h do wyrośnięcia, a następnie przekładamy je na stolnice, lekko wyrabiamy, żeby wypuściło nadmiar powietrza.

Ciasto dzielimy na 3 równe części – każdą z nich rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek, który następnie dzielimy na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy masę nadzienia, rozsmarowujemy ją w miarę możliwości równomiernie i zwijamy dłonią zaczynając od podstawy i rolując do czubka. Na końcu nadajemy im kształt półksiężyca.

na stolnicy leży rozwałkowane ciasto drożdżowe pocięte na trójkąty z nałożonym farszem, obok widać już dwa rogaliki zwinięte.
Zwijanie i kształtowanie drożdżowych rogalików

Gotowe rogaliki przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pozostawiamy przykryte ściereczką na 20 minut, żeby jeszcze wyrosły, zanim wstawimy je do piekarnika.

Rogaliki będą się piekły 18-20 minut w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem). Przed wstawieniem ich do piekarnika, rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka, żeby się ładnie zrumieniły podczas pieczenia.

Razem wyszły mi 24 rogaliki – 16 było z masą z białego maku i 8 z domową konfiturą. rogaliki przed udekorowaniem należny lekko przestudzić.

Masa z białego maku

Na drewnianej desce leżą pokrojone bakalie - żurawina, rodzynki, suszone morele i orzechy włoskie. Puszka masy z białego maku od Bakalland.
Nadzienie z białego maku i bakalii

Część moich rogalików miała nadzienie z białego maku i bakalii. W misce połączyłam gotową masę z białego maku razem z posiekanymi orzechami włoskimi, drobno pokrojonymi morelami, lekko pokrojonymi rodzynkami i żurawiną. Rodzynki przed pokrojeniem namoczyłam 15 minut w gorącej wodzie.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam w misce, a następnie nakładałam łyżką na trójkąty ciasta drożdżowego. Ile na porcję? To już zależy od Was – ja lubię jak nadzienie jest wyczuwalne w rogalikach, gdybym wszystkie rogaliki robiła z nadzieniem z maku – użyłabym przynajmniej 1,5 puszki masy makowej, a najlepiej dwóch.

Na upieczone i przestudzone rogaliki nakładamy lukier (cukier puder zmieszany z odrobiną wody) i posypujemy płatkami migdałów.

Rogaliki z konfiturą

Na trójkąty ciasta drożdżowego nałożona jest domowa konfitura.
Domowa konfitura

Nakładamy na ciasto drożdżowe po łyżeczce ulubionej konfitury lub dżemu, a następnie zwijamy ciasto i formułujemy kształt rogalika. Uważajcie tylko, jeśli konfitura ma za dużo soku – może w trakcie ponownego wyrastania ciasta nieco rozmiękczyć rogaliki. Nadmiar owocowego soku należałoby odlać i użyć tylko gęstej części.

Upieczone i przestudzone rogaliki oprószamy cukrem pudrem.

upieczony, rumiany drożdżowy rogalik leży na papierze do pieczenia i obsypany jest cukrem pudrem.
Drożdżowe rogaliki z domową konfiturą i cukrem pudrem
Upieczone, drożdżowe rogaliki leżą na blacie kamiennym na papierze do pieczenia. Wszystkie oprószone są cukrem pudrem.
Drożdżowe rogaliki z domową konfiturą i cukrem pudrem
Na białym, deserowym talerzyku leży rumiany, drożdżowy rogalik polany lukrem i obsypany płatkami migdałów.
Drożdżowe rogaliki z białym makiem, lukrem i płatkami migdałów
Na kamiennym blacie kuchennym, na kratce do studzenia leżą rogaliki z ciasta drożdżowego polane lukrem i obsypane płatkami migdałów.
Drożdżowe rogaliki z białym makiem, lukrem i płatkami migdałów