Lasange z domowym sosem pomidorowym i tartym serem cheddar

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 70 min. Ilość porcji: 4-6

SKŁADNIKI NA LASANGE Z DOMOWYM PRZECIEREM POMIDOROWYM:

  • pół opakowania makaronu lasange (250 g)
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • lubczyk
  • wędzona papryka
  • sól
  • pieprz
  • 1 por
  • 1 marchew
  • ćwiartka selera
  • około 1,5 l domowego przecieru pomidorowego (można zastąpić sklepowym)
  • 250 g sera cheddar
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Nie wiem czy to jesień, czy współdzielenie talerza z Bobciem (w końcu z maminego talerza wszystko smakuje zdecydowanie lepiej), ale naszła mnie ochota na coś zapiekanego – warstwy makaronu, pyszny domowy sos i wszystko przykryte serem!

na białym talerzu, obok srebrnych sztućców leży kawałek lasange z sosem pomidorowym, mięsem i serem
Lasange z domowym sosem pomidorowym i tartym serem cheddar

Mięso mielone doprawimy solą, pieprzem, wędzoną papryką i lubczykiem. Dokładnie mieszamy odstawiamy na 2 godziny, żeby całość „się przegryzła”.

Na rozgrzanej głębokiej patelni, lub w garnku podsmażamy mięso na odrobinie masła. Kiedy mięso się zetnie i lekko zrumieni dodajemy pora pokrojonego w talarki, seler starty na grubych oczkach i pokrojoną na ćwierć talarki marchew. Całość mieszamy i smażymy jeszcze 5-7 minut.

na blacie kuchennym znajdują sie słoiki z domowym przecierem pomidorowym, białe naczynie żaroodporne, drewniana deska z pokrojonymi warzywami, makaron lasange
Lasange z domowym sosem pomidorowym i tartym serem cheddar – przygotowujemy warzywa do sosu

Dodajemy przecier pomidorowy.

Mój był domowy, przygotowany z letnich pomidorów, doprawiany jedynie natką pietruszki, szczyptą soli i odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Długo duszony pod przykryciem na średniej mocy kuchenki, na końcu zblenderowany na gęsty przecier.

Jeśli nie macie w swojej spiżarni domowych przecierów – dodajcie kupny przecier lub pomidory w puszce (najlepiej krojone),

Sos pomidorowy dusimy pod przykryciem przez około 30 minut. Jeśli sos wyszedł dość rzadki, należy go odparować, żeby zgęstniał.

domowy sos pomidorowy w pomarańczowym żeliwnym garnku na białej płycie, opakowanie makaronu do lasange
Lasange z domowym sosem pomidorowym i tartym serem cheddar – sos mięsny z warzywami i domowym przecierem pomidorowym

Na dno naczynia, w której będziemy piec lasange, dajemy sporą chochle sosu (głównie płynu). Układamy płaty makaronu – w mojej foremce na jedną warstwę weszły 4 płaty makaronu ułożone na lekką zakładkę. Następnie dajemy warstwę sosu mięsnego z warzywami, odrobinę tartego sera cheddar i ponownie układamy płaty makaronu. Czynność powtarzamy jeszcze raz, a na końcu, na wierzchniej warstwie makaron rozsmarowujemy chochlę sosu (głównie płynu) i całość przykrywamy solidną porcją tartego cheddara.

opakowanie makaronu do lasange, w białym naczyniu żaroodpornym ułożona warstwa makaronu do lasange
Lasange z domowym sosem pomidorowym i tartym serem cheddar – warstwy makaronu, sosu mięsnego i sera układamy w naczyniu do zapiekania

Lasange pieczemy około 30 minut w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem.

Na drugi dzień odgrzewałam lasange w piekarniku przez 30 minut w 170 stopniach – makaron nie był wysuszony.

na białym talerzu, obok srebrnych sztućców leży kawałek lasange z sosem pomidorowym, mięsem i serem
Lasange z domowym sosem pomidorowym i tartym serem cheddar
na białym talerzu leży kawałek lasange z sosem pomidorowym, mięsem i serem
Lasange z domowym sosem pomidorowym i tartym serem cheddar
na białym talerzu, obok srebrnych sztućców leży kawałek lasange z sosem pomidorowym, mięsem i serem
Lasange z domowym sosem pomidorowym i tartym serem cheddar