Pumpkin pie z purée z pieczonej dyni i cynamonem
SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD DO CIASTA:
- 1/2 opakowania na szarlotkę od POLFEM
- 1 jajko
- 100 g masła
- szczypta soli
- 1 roztrzepane jajko z odrobiną mleka do posmarowania
SKŁADNIKI NA FARSZ Z PIECZONEJ DYNI:
- 400 ml pure z pieczonej dyni
- 530 g słodzonego mleczka skondensowanego
- 250 g serka mascarpone
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Ciasto, które znika bardzo szybko. Delikatne, idealnie kremowe, cudownie słodkie, obłędnie pachnące cynamonem i radośnie żółciutkie – pumpkin pie działa na wszystkie zmysły! Kto ma ochotę?
Kruche ciasto
Do miski wsypujemy połowę opakowania na ciasto kruche (możesz kupić tutaj) i dodajemy jajko, szczyptę soli i zimne masło pokrojone w kostkę.
Ciasto dokładnie zagniatamy rękoma, formułujemy 2 kule (jedną dużą ciasta i drugą wielkości małej mandarynki – przyda się do wykonania zdobienia). Gotowe wstawiamy do lodówki na około 25 minut.
Dużą kule rozwałkowujemy na wielkość formy do ciasta typu pie, przekładamy dłońmi wy dokładnie wylepiamy palcami, dociskając ciasto do formy.
Małą kulę rozwałkowujemy na płasko i wycinamy ozdoby – u mnie były to listki dębu wykrawane mała foremką do ciastek. Listki odkładamy na talerzyk lekko oprószony mąką i wkładamy do lodówki.
Dyniowa masa do pumpkin pie
W misce łączymy purée z pieczonej dyni razem z puszka słodzonego mleczka skondensowanego, serkiem mascarpone, jajkami i cynamonem. Składniki dokładnie mieszamy mikserem. Ważne, żeby za długo nie miksować, bo masa może się za bardzo napowietrzyć.
Jak przygotować purée z dyni?
Dynie kroimy na kawałki, za pomocą łyżki wyciągamy pestki i układamy na blasze skórą do dołu. Dynie pieczemy w piekarniku 1-1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni z termoobiegiem. Czas pieczenia dyni zależy od jej grubości – moja dynia tym razem do olbrzymów nie należała, więc piekłam ja godzinę.
Z upieczonej dyni usuwamy skórę, a miąższ wkładamy do blendera i miksujemy na gładką pulpę. Możemy tez użyć tłuczka do ziemniaków lub widelca.
Jeśli pure z dyni wyszło Wam za dużo – zawsze można zrobić tartę lub sernik 🙂
Pumpkin pie
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem.
Spód do tarty nakłuwamy widelcem, a następnie wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy np. ziarnami fasoli. Tak przygotowany wstawiamy do piekarnika na 15 minut, żeby delikatnie się podpiekła.
Formę z podpieczonym spodem ostrożnie wyciągamy z piekarnika, wlewamy do niego przygotowaną dyniową masę i ponownie wstawiamy do piekarnika. Ciasto będzie się piekło około 1h.
Ciasto wyciągamy z piekarnika i ozdabiamy. W moim przypadku były to liście dębu lekko nachodzące na siebie, ułożone na rancie ciasta. Zdobienie smarujemy rozkłóconym jajkiem z dodatkiem odrobiny mleka. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 190 stopniach z termoobiegiem przez około 20 minut lub do suchego patyczka.
Uwaga – w trakcie pieczenia masa ciasta rośnie, a następnie podczas studzenia opada, więc nie bójcie się, ciasto nie wyjdzie z formy 🙂
Gotowe ciasto pumpkin pie wyciągamy z piekarnika studzimy w formie. Ciasto często podaje się z dodatkiem bitej śmietany lub słodką polewą, ale mi w zupełności słodycz samego ciasta wystarcza 🙂