Pierogi z farszem z ziemniaków, duszonego na maśle pora i z odrobiną natki pietruszki
SKŁADNIKI NA CIASTO NA PIEROGI:
- 400 ml mąki pszennej
- około 200 ml gorącej wody
- około 45 ml oleju
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA FARSZ Z ZIEMNIAKÓW, PORA I NATKI PIETRUSZKI:
- 5-6 ziemniaków średniej wielkości
- około 10 cm kawałek pora
- pół pęczka natki pietruszki
- masło
- pół łyżeczki suszonego lubczyku
- sól
- świeżo mielony pieprz
- masło
- mleko
- świeży koperek do podania
Sposób przygotowania:
Na świątecznym stole królują potrawy z dodatkiem kapusty kiszonej i grzybów, co nie koniecznie wskazane jest do spożycia dla maluszków. Jako, że w naszej rodzinie pojawił się właśnie taki mały urwis, to i dla niego coś na stole musi stanąć, w końcu kolacje wigilijną zjemy wszyscy razem 🙂
Wersja dania, które stanie na świątecznym stole dla Piotrusia będzie w nieco zmodyfikowanej wersji – choćby bez dodatku soli 🙂 – w końcu tak małemu dziecku jej nadmiar nie jest do niczego potrzebny.
Ciasto na pierogi
Na stolnice wysypujemy mąkę pszenną. Robimy dołek i wlewamy do niego olej. Za pomocą widelca lekko zagarniamy mąkę ze ścianek i łączymy ją z olejem. Następnie w taki sam sposób dolewamy wodę – partiami i powoli łączymy ją z mąką.
Kiedy płyn wchłonie większość wody – możemy zacząć wyrabiać ciasto rękoma.
Gotowe ciasto odkładamy na chwilę na bok, żeby odpoczęło. Zabezpieczamy je ściereczką, żeby nie wyschło.
Ziemniaczany farsz do pierogów
Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku.
Cieniutko pokrojonego pora podduszamy na odrobinie masła – por ma nabrać maślanego aromatu, a nie kąpać się w maśle. Doprawiamy go do smaku sola i świeżo mielonym pieprzem.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i dodajemy do nich odrobinę masła i mleka. Ubijamy dokładnie na gładkie purée.
Do ziemniaków dodajemy podduszonego pora, drobniutko posiekaną natkę pietruszki, roztarty w palcach suszony lubczyk i jeśli jest potrzeba szczyptę soli i świeżo mielonego pieprzu. Składniki dokładnie mieszamy i przekładamy do miski.
Farsz przed nałożeniem na ciasto musi wystygnąć.
Pierogi z farszem z ziemniaków, duszonego pora i z dodatkiem odrobiny natki pietruszki
Gotowe ciasto na pierogi dzielimy na 2-3 porcje, a każdą z nich rozwałkowujemy na cieniutki placek. Za pomocą szklanki lub metalowej obręczy wykrawamy koła.
Łyżką nakładamy farsz na ciasto, a następnie zlepiamy jego brzegi i palcami formułujemy ozdobną falbankę.
Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez około 5 minut od wypłynięcia. Możemy je podać z odrobiną masła i posiekanym świeżym koperkiem.