Świąteczne kruche ciasteczka z lukrem
SKŁADNIKI NA ŚWIĄTECZNE KRUCHE CIASTECZKA:
- 300 ml mąki gryczanej (plus mąka do podsypania na stolnicy)
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
- 4 łyżki cukru pudru
- około 70 g masła
- 1 jajko
- cukier puder na lukier
- ozdoby do ciasteczek
Sposób przygotowania:
W tym roku klimat świąt jest mi szczególnie bliski. Drugich takich świąt nie będzie! A czekam na nie, jak dziecko na wymarzony prezent i tylko w duchu boje się, że za szybko miną. Na szczęście atmosfera świąteczna panuje u nas już od jakiegoś czasu, światełka choinkowe rozpromieniają dodatkowo wieczory, a każdy z nas ma sweter z reniferem już gotowy na wigilię 🙂
Z nieukrywaną wręcz przyjemnością lepiłam dziś te ciasteczka – gotowe chowam do puszki i dam rodzicom razem ze zdjęciami Bobiaczka – czy można podarować lepszy prezent niż ten prosto z serca? 🙂
Świąteczne kruche ciasteczka
Przygotowanie tych kruchych ciasteczek jest dziecinnie proste i zapewniam Was, że zdążycie spokojnie upiec cały zapas do świąt 🙂
Hmmm… a może by tak w tym okresie przedświątecznym dosypać im odrobiny cynamonu, albo mieszanki przypraw do piernika? Wtedy dostaniecie kruche ciasteczka z korzenną nutą, które będzie można chrupać do herbaty z goździkami i pomarańczą. Myślę, że na tą ilość ciasta spokojnie ćwierć łyżeczki wystarczy.
Zimne masło pokrojone w kostkę łączymy z mąką, skrobią kukurydzianą, cukrem pudrem i jajkiem. Dokładnie wyrabiamy ciasto rękoma.
Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na pół i rozwałkowujemy na cienki płat. Za pomocą foremki do ciastek wykrawamy kształty – i tak, aż zużyjemy całe ciasto.
Ciasteczka układamy na blasze ciasno – zachowają swój kształt – i pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem.
Upieczone i wystudzone ciasteczka dekorujemy lukrem i… czym tylko chcecie – u mnie to były srebrzyste koraliki. Ciasteczka możemy zostawić również bez ozdób – też będą pyszne 🙂
Mi wyszły dwie blachy pełne aniołków i reniferów.
Mąkę gryczaną i skrobię kukurydzianą znajdziecie tutaj.