Kokosowy sernik z czekoladową polewą i chipsami z kokosa
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ DO SERNIKA:
- 1 kg sera twarogowego do sernika
- 150 ml cukru
- 4 jajka
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki mleczka kokosowego w puszce (twardej części)
- 2 łyżki musu kokosowego / pasty kokosowej
SKŁADNIKI NA SPÓD DO SERNIKA:
- 200 g herbatników
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- około 8 łyżek oleju kokosowego
SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWĄ POLEWĘ:
- tabliczka gorzkiej czekolady 80%
- łyżeczka masła
- odrobina mleka
- cukier puder
- chipsy z kokosa (do dekoracji)
Sposób przygotowania:
W sernikach zakochałam się przez puszysty sernik babuni, który mama często kupowała z jakiejś szczecińskiej cukierni.
Ze wszystkich serników, jakie zdarzyło mi się zjeść w życiu, na kolana powalił mnie jeden – sernik kupiony w kawiarni Casa Delfin, tuż obok słynnej La Rambla w Barcelonie. Jadłam wtedy obłędny sernik z trzech rodzajów sera – mam zdjęcie opisu z karty, więc może uda mi się kiedyś go odtworzyć 🙂
Ostatnio przygotowywałam dla Was serniki – z dyni i z pomarańczową konfiturą – które trzeba było piec w kąpieli wodnej. Tym razem sernik został po prostu upieczony 🙂
Spód do sernika
Prosty spód z herbatników, wiórków kokosowych i oleju kokosowego (można zastąpić go miękkim masłem). Składniki wkładamy do blendera i mielimy całość na mokry piach, następnie gotową masą wykładamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Herbatnikową masę rozkładamy równomiernie i dokładnie dociskamy do dna formy.
Kokosowa masa serowa
Lubię takie ciasta, szczególnie teraz, kiedy większość czynności wykonuję z młodym na rękach, które są nieskomplikowane i które da się zrobić w jednym naczyniu. I tak jak masę herbatnikową można zmielić w blenderze i wyłożyć, tak masę serową można przygotować w jednej misce i wylać na uszykowany spód 🙂 ale zanim ją wylejemy, musimy wszystko przygotować.
W misce łączymy twaróg sernikowy z jajkami, wiórkami kokosowymi, pastą kokosową, mleczkiem kokosowym, skrobią i cukrem. Całość dokładnie miksujemy. Jedyna uwaga – miksujcie masę szybko, żeby jej zbyt nie napowietrzyć, żeby sernik podczas pieczenia nie urósł za bardzo, bo zamiast równej powierzchni będzie górka i dołek 🙂
Sernik kokosowy z czekoladową polewą i chipsami z kokosa
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni w opcji grzanie góra-dół.
Kokosową masę na sernik wylewamy na herbatnikowy spód. Delikatnie potrząsamy formą, żeby masa równomiernie się rozłożyła.
Sernik pieczemy około godziny lub do suchego patyczka. Upieczony, zostawiamy chwilę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, następnie przekładamy go w formie na kratkę do przestudzenia, a dopiero później wyciągamy sernik z tortownicy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Kokosowy sernik polewamy czekoladą – w kąpieli wodnej roztapiamy tabliczkę gorzkiej czekolady z dodatkiem masła, odrobiną mleka i cukrem pudrem (dodajcie według uznania). Gęstą czekoladową polewę rozprowadzamy po górze sernika, a na końcu całość posypujemy chipsami z kokosa.