Gryczana tarta z jabłkami pachnącymi cynamonem, pod kruszonką
SKŁADNIKI NA SPÓD DO TARTY:
- 400 ml mąki gryczanej
- 120 g zimnego masła
- 2 jajka
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MUS Z JABŁEK:
- 10 jabłek
- 4-6 łyżek cukru
- 1 spora łyżka cynamonu
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ DO CIASTA:
- 3 łyżki maki gryczanej
- 3 łyżki cukru
- 1,5 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Proste, składające się z zaledwie kilku, niewyszukanych składników ciasto umili niejedno popołudnie – szczególnie teraz, w zimowe wieczory, kiedy za oknem pogoda nas nie rozpieszcza – słońca brakuje, śniegu jak na lekarstwo (w sumie to ja tej zimy jeszcze go nie widziałam), a od kilku dni wieje bardzo silny wiatr.
Choć lubię czasem poszaleć w kuchni, to przy biegającym pod nogami Piotrku, który koniecznie chce zobaczyć co też ta mama tam na blacie szykuje, znacznie częściej sięgam po przepisy nie wymagające zbytnio mojego zaangażowania, a dające fantastyczny efekt wow 🙂
A oto jak mój pomocnik pomaga mi w kuchni 🙂
Jak widać na powyższym zdjęciu – można ją przygotować niemal z dzieckiem pod ręką 🙂 jest naprawdę prosta w przygotowaniu!
Mus jabłkowy
Dzień wcześniej, wieczorem przygotowaliśmy razem mus jabłkowy – do garnka wrzuciliśmy niedbale pokrojone kawałki jabłek. Jabłka przed pokrojeniem obrałam ze skórki, chciałam żeby mus był gładki. Skórkę możecie zjeść, oddać psu (mój szaleje za jabłkami), albo drobno pokroić i dodać do musu.
Jabłka dusiły się na małym ogniu przez około 1,5 godziny z dodatkiem cynamonu i cukru (cukru dodajcie do musu tyle ile potrzebujecie – im słodsze jabłka, tym mniej dodatkowego cukru). Był to czas, w którym jabłka rozpadły się na puree – wystarczyło tylko co jakiś czas przemieszać je łyżką.
Pamiętajcie, że czas duszenia jabłek zależy też od ilości soku zawartego w owocach – jeśli jest go malutko – zawsze możecie dolać odrobinę wody, żeby owoce mogły się rozpaść podczas duszenia, jeśli są soczyste, czas duszenia może być nieco dłuższy.
Mus stygł przez całą noc – zależało mi, żeby nie był gorący, kiedy będę go przekładać na schłodzony spód od tarty. Tuż przed nałożeniem go na kruche ciasto – dodałam do niego 1 łyżkę skrobi kukurydzianej (może tez być ziemniaczana), żeby się nieco bardziej związał, w związku z tym, że zostało mi nieco więcej płynu, niż planowałam.
Gryczany spód
W dużej misce łączymy ze sobą mąkę gryczaną z jajkami, szczyptą soli i pokrojonym, schłodzonym masłem. Składniki szybko zagniatamy, aż ciasto stanie się jednolite.
Zagniecione kruche ciasto wstawiamy do lodówki do schłodzenia na około 10-15 minut. Następnie rozwałkowujemy je na wielkość formy do pieczenia, ostrzone przekładamy do środka i palcami dokładnie dociskamy do brzegów formy.
Wylepioną formę nakłuwamy widelcem na spodzie i wstawiamy do zamrażalnika na kolejne 15 minut.
Gryczana tarta z musem jabłkowym i kruszonką
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem.
Na schłodzony spód do tarty przekładamy przygotowany mus jabłkowy. Całość posypujemy zagniecioną kruszonką, czyli wymieszaną mąką z cukrem i masłem.
Tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy około godzinę.
Po upieczeniu przekładamy ją w formie na deskę lub cukierniczą kratkę, żeby lekko przestygła, następnie możemy ją wyciągnąć z formy i albo wystudzić całkowicie, albo lekko ciepłą zjeść z lodami waniliowymi.
Gryczaną tartę z musem jabłkowym można posypać również cukrem pudrem.