Gryczana tarta z jabłkami pachnącymi cynamonem, pod kruszonką

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 100 min. Ilość porcji: kilka

SKŁADNIKI NA SPÓD DO TARTY:

  • 400 ml mąki gryczanej
  • 120 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MUS Z JABŁEK:

  • 10 jabłek
  • 4-6 łyżek cukru
  • 1 spora łyżka cynamonu
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ DO CIASTA:

  • 3 łyżki maki gryczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Proste, składające się z zaledwie kilku, niewyszukanych składników ciasto umili niejedno popołudnie – szczególnie teraz, w zimowe wieczory, kiedy za oknem pogoda nas nie rozpieszcza – słońca brakuje, śniegu jak na lekarstwo (w sumie to ja tej zimy jeszcze go nie widziałam), a od kilku dni wieje bardzo silny wiatr.

Choć lubię czasem poszaleć w kuchni, to przy biegającym pod nogami Piotrku, który koniecznie chce zobaczyć co też ta mama tam na blacie szykuje, znacznie częściej sięgam po przepisy nie wymagające zbytnio mojego zaangażowania, a dające fantastyczny efekt wow 🙂

A oto jak mój pomocnik pomaga mi w kuchni 🙂

Dziecko siedzi na wysokim krześle przy kuchennym blacie i bawi się drewnianymi zabawkami.
Gryczana tarta z jabłkami pachnącymi cynamonem, pod kruszonką – przygotowania z moim prywatnym pastry chef’em – w końcu ja tu tylko „sprzątam” 🙂

Jak widać na powyższym zdjęciu – można ją przygotować niemal z dzieckiem pod ręką 🙂 jest naprawdę prosta w przygotowaniu!

Mus jabłkowy

Dzień wcześniej, wieczorem przygotowaliśmy razem mus jabłkowy – do garnka wrzuciliśmy niedbale pokrojone kawałki jabłek. Jabłka przed pokrojeniem obrałam ze skórki, chciałam żeby mus był gładki. Skórkę możecie zjeść, oddać psu (mój szaleje za jabłkami), albo drobno pokroić i dodać do musu.

Jabłka dusiły się na małym ogniu przez około 1,5 godziny z dodatkiem cynamonu i cukru (cukru dodajcie do musu tyle ile potrzebujecie – im słodsze jabłka, tym mniej dodatkowego cukru). Był to czas, w którym jabłka rozpadły się na puree – wystarczyło tylko co jakiś czas przemieszać je łyżką.

Kawałek gryczanej tarty z musem jabłkowym pod kruszonką leży na białym talerzyku. Całość jest posypana cukrem pudrem. Za pomocą widelczyka kawałek tarty jest odkrojony.
Gryczana tarta z jabłkami pachnącymi cynamonem, pod kruszonką

Pamiętajcie, że czas duszenia jabłek zależy też od ilości soku zawartego w owocach – jeśli jest go malutko – zawsze możecie dolać odrobinę wody, żeby owoce mogły się rozpaść podczas duszenia, jeśli są soczyste, czas duszenia może być nieco dłuższy.

Mus stygł przez całą noc – zależało mi, żeby nie był gorący, kiedy będę go przekładać na schłodzony spód od tarty. Tuż przed nałożeniem go na kruche ciasto – dodałam do niego 1 łyżkę skrobi kukurydzianej (może tez być ziemniaczana), żeby się nieco bardziej związał, w związku z tym, że zostało mi nieco więcej płynu, niż planowałam.

Gryczany spód

Gryczana tarta z jabłkami - krok po kroku.
Gryczana tarta z jabłkami pachnącymi cynamonem, pod kruszonką – krok po kroku:
1 – zagniatamy kruche ciasto i rozwałkowujemy na wielkość formy do pieczenia | 2 – wylepiamy formę na tartę ciastem i chłodzimy| 3 – nakładamy mus z jabłek | 4 – posypujemy ciasto kruszonką i wstawiamy do piekarnika

W dużej misce łączymy ze sobą mąkę gryczaną z jajkami, szczyptą soli i pokrojonym, schłodzonym masłem. Składniki szybko zagniatamy, aż ciasto stanie się jednolite.

Zagniecione kruche ciasto wstawiamy do lodówki do schłodzenia na około 10-15 minut. Następnie rozwałkowujemy je na wielkość formy do pieczenia, ostrzone przekładamy do środka i palcami dokładnie dociskamy do brzegów formy.

Wylepioną formę nakłuwamy widelcem na spodzie i wstawiamy do zamrażalnika na kolejne 15 minut.

Gryczana tarta z musem jabłkowym i kruszonką

Na kratce cukierniczej studzi się gryczana tarta z musem jabłkowym, posypana kruszonką i cukrem pudrem.
Gryczana tarta z jabłkami pachnącymi cynamonem, pod kruszonką

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem.

Na schłodzony spód do tarty przekładamy przygotowany mus jabłkowy. Całość posypujemy zagniecioną kruszonką, czyli wymieszaną mąką z cukrem i masłem.

Tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy około godzinę.

Po upieczeniu przekładamy ją w formie na deskę lub cukierniczą kratkę, żeby lekko przestygła, następnie możemy ją wyciągnąć z formy i albo wystudzić całkowicie, albo lekko ciepłą zjeść z lodami waniliowymi.

Gryczaną tartę z musem jabłkowym można posypać również cukrem pudrem.

Kawałek gryczanej tarty z musem jabłkowym pod kruszonką leży na białym talerzyku. Całość jest posypana cukrem pudrem. Srebrny widelczyk do ciasta leży obok.
Gryczana tarta z jabłkami pachnącymi cynamonem, pod kruszonką
Kawałek gryczanej tarty z musem jabłkowym pod kruszonką leży na białym talerzyku. Całość jest posypana cukrem pudrem. Talerzyk stoi na marmurowym blacie.
Gryczana tarta z jabłkami pachnącymi cynamonem, pod kruszonką