Klopsiki rybne z mintaja w sosie pomidorowym, podane z kaszą bulgur
SKŁADNIKI NA KLOPSIKI RYBNE:
- 8 małych filetów mintaja bez skóry
- pęczek natki pietruszki
- bułka tarta lub zmielone kaszki – ja użyłam zmielonej kaszy jaglanej i amarantusa z płatkami owsianymi
- pieprz cytrynowy
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki nasion kminku
- 1-2 liście laurowe
- pieprz cytrynowy
- około 350 ml passaty pomidorowej lub 400 ml pomidorów w puszce
- 200 ml wody
- masło/olej do smażenia
- kasza bulgur / kasza orkiszowa do podania
Sposób przygotowania:
Najwspanialsze gotowanie to proste gotowanie, łączenie codziennych składników i nadawanie im nowego smaku. Ostatnie wydarzenia na świecie nieco zmuszają do spojrzenia na zawartość domowej spiżarni, czy lodówki i wymyślenia tych samych dań na nowo. Co wy na to, żeby zamiast klasycznej smażonej ryby w panierce podać delikatne klopsiki rybne w sosie pomidorowym?
Klopsiki rybne z mintaja
Filety z mintaja dokładnie czyścimy z ewentualnych ości. Rybę gotujemy około 8 minut w lekko osolonym wrzątku, następnie odcedzamy, przekładamy do miski i odstawiamy do delikatnego przestygnięcia.
Przestudzone kawałki ryby jeszcze raz oglądamy i usuwamy pozostałe ości, których wcześniej nie wyłapaliśmy. Rybę dokładnie miksujemy blenderem.
Do zmielonych filetów dodajemy małą łyżkę miękkiego masła, jajko, posiekaną natkę pietruszki, odrobinę pieprzu cytrynowego i bułkę tartą lub mix kaszek. Ja od jakiegoś czasu do klopsików dodaje odrobinę kaszek synka – mam zmieszane w pojemniku kaszki: jaglaną i z amarantusa i dorzucam do tego zmielone płatki owsiane. Daje to ten sam efekt co bułka tarta 🙂 a nieco inny smak.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Z rybnej masy formułujemy małe klopsiki, które następnie przesmażamy na złoto na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Usmażone klopsiki odkładamy na talerz i bierzemy się za przygotowanie sosu.
Sos pomidorowy
W tym samym garnku, w którym smażyliśmy klopsiki rybne, teraz przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę razem z czosnkiem. Ząbki czosnku rozgniatamy płaską stroną noża, pozbawiamy łupinek i siekamy drobno.
Cebulę z czosnkiem doprawiamy słodką papryką, liściem laurowym, pieprzem cytrynowym i nasionami kminku. Dokładnie mieszamy, aż przyprawy oblepią warzywo i uwolnią swoje aromaty. Dolewamy passatę pomidorową i około szklanki wody i mieszamy. Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień.
Do sosu dodajemy klopsiki rybne i całość gotujemy jeszcze około 10-15 minut.
Klopsiki rybne z mintaja z sosem pomidorowym
Klopsiki rybne z mintaja w pomidorowym sosie podałam z gotowaną kaszą bulgur. Całość posypałam z wierzchu odrobiną natki pietruszki.