Naleśniki z duszoną ciecierzycą w sosie pomidorowym podane z jogurtem i natką pietruszki
SKŁADNIKI NA DUSZONĄ CIECIERZYCĘ W SOSIE POMIDOROWYM:
- 400 g ciecierzycy z puszki (masa po odsączeniu)
- kawałek pora
- 1 marchew
- garść fasolki szparagowej
- 400 ml pomidorów w puszce
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka sumaku
- *sól
- pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 3 liście laurowe
- szczypta kminku
- około 200 ml wody
- olej/masło do smażenia
- natka pietruszki
- jogurt
SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI:
- 400 ml mąki pszennej
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 500 ml wody
- 2-3 łyżki oleju
- *sól
Sposób przygotowania:
Ciecierzyca jest takim wdzięcznym strączkiem – nadaje się do past na kanapki, można z niej przygotować słynny humus, świetnie sprawdzi się w zupach, sosach i… ciastach! Jest bogata w białko, witaminy i minerały – znaczy, że ciecierzycę warto jeść!
Tym razem udusiłam cieciorkę do miękkości w sosie pomidorowym i podałam z naleśnikami dla całej rodziny.
Duszona ciecierzyca w sosie pomidorowym
Na odrobinie masła podsmażamy drobno pokrojonego pora, marchewkę pociętą na małe kawałeczki i drobno posiekany czosnek. Warzywa doprawiamy sumakiem, wędzoną i słodką papryką, ziołowym pieprzem, liśćmi laurowymi i solą (u mnie w części przepisów ta sól pojawia się z * ponieważ dania jedzone przez Piotrka jej nie zawierają). Idealnie sprawdziła by się tu także odrobina pikantnego smaku – ale to już pozostawiam Waszej decyzji 🙂 Warzywa i przyprawy dokładnie mieszamy.
Do podsmażonych warzyw dodajemy ciecierzycę. Użyłam tej ze słoika, ponieważ danie było robione spontanicznie, a suchą ciecierzycę należy najpierw namoczyć w zimnej wodzie około 12 godzin, a następnie ugotować niemal do miękkości i dopiero dodać do sosu, żeby w nim doszła.
Do garnka dolewamy również pomidory z puszki oraz wodę, dodajemy posiekana natkę pietruszki (odrobinę zostawcie do dekoracji) i całość dusimy około 30 minut jednocześnie odparowując nadmiar płynu. Na ostatnie 10 minut duszenia dorzucamy garść fasolki szparagowej.
Naleśniki
W misce łączymy mąkę z mlekiem, wodą, jajkami i solą. Dolewamy 2-3 łyżki oleju roślinnego i dokładnie mieszamy ciasto, aż jego konsystencja będzie jednolita, gładka i rzadka.
Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni.
Jeśli wolicie naleśniki bezglutenowe z mąki gryczanej – przepis znajdziecie tutaj – naleśniki gryczane z duszonym jarmużem, porem, serem burrata i prażonym słonecznikiem.
U nas zawsze jest tak z naleśnikami, że zostawiamy troszkę na drugi dzień, będą świetne na śniadanie np. z sadzonym jajkiem i szynką, lub po prostu z dżemem, albo Piotrek ma szybką przekąskę z rana.
Naleśniki z duszoną ciecierzycą w sosie pomidorowym
Na placek naleśnikowy nakładamy 2-3 łyżki farszu i zwijamy go w rulon lub składamy na pół. Na wierzch nakładamy łyżkę jogurtu, a całość dekorujemy odrobiną posiekanej natki pietruszki.
Wersja dla Piotrka była nieco rozgnieciona widelcem – choć ciecierzyca jest bardzo mięciutka i bez trudu poradził by sobie z jej rozgryzaniem, to jednak łatwo się nią zakrztusić (szczególnie jak się jest takim wiercipiętkiem), a samo ziarno jest duże w stosunku do jego dróg oddechowych.