Czekoladowa krucha tarta z czekoladowym kremem i czekoladową polewą

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 60 min. Ilość porcji: kilka

SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWY SPÓD DO TARTY:

  • 400 ml mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 120 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 100 g gorzkiej czekolady 74%
  • 400 ml jogurtu naturalnego kremowego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • pół łyżki kakao
  • chlust mleka

SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWĄ POLEWĘ DO CIASTA:

  • 100 g czekolady gorzkiej 70%
  • mleko
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Na co dzień bycie mamą, żoną, blogerką, pracownikiem, córką i synową pokazało, że dobrze jest mieć w zanadrzu sprawdzone i proste przepisy na domowe wypieki, które z łatwością można przygotować, kiedy po drugiej stronie słuchawki słychać „to wpadniemy jutro po pracy” 🙂 lub Mąż podpytuje, czy aby nie mam ochoty czegoś upiec 🙂

Najprostsze wypieki to oczywiście te, gdzie składniki lądują w jednej misce, a po ich wymieszaniu masę wlewamy do formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy. A jak uda się to zrobić jeszcze z dzieckiem na rękach, to już w ogóle nie ma o czym mówić 🙂 ale uwielbiam tarty, więc przygotowałam prosty przepis na czekoladową tartę – z czekoladowym kremem i polewą czekoladową.

Czekoladowa krucha tarta z czekoladowym kremem i czekoladową polewą

Kruchy spód

Ciasto zaczynamy od przygotowania spodu. Do miski wsypujemy suche składniki, dodajemy pokrojone w kostkę masło i wbijamy jajka. Całość dokładnie zagniatamy rękoma, aż masa stanie się jednolita.

Ciasto wstawiamy na chwilę do lodówki, żeby się schłodziło. Szczególnie latem, kiedy temperatura otoczenia jest wysoka.

Schłodzone ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na wielkość formy na tartę. Ostrożnie przekładamy płat ciasta i dokładnie dociskamy go do formy palcami. Wylepioną kruchym ciastem formę wstawiamy do lodówki do ponownego schłodzenia.

Czekoladowa krucha tarta z czekoladowym kremem i czekoladową polewą

Kremowa masa czekoladowa

W kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę czekolady. Dolewamy odrobinę mleka, żeby czekolada podczas stygnięcia nie zastygła ponownie.

W misce łączymy jogurt z jajkami, cukrem pudrem (cukru można dodać według uznania, my nie przepadamy za bardzo słodkimi ciastami) i kakao. Składniki dokładnie mieszamy mikserem, a następnie wlewamy przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę i ponownie mieszamy.

Czekoladową masę wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy do piekarnika.

Czekoladowa krucha tarta z czekoladowym kremem i czekoladową polewą

Polewa czekoladowa

W kąpieli wodnej roztapiamy tabliczkę czekolady z mlekiem i łyżeczką masła. Mleka dajcie przysłowiowy chlust.

Czekoladowa tarta z kremem czekoladowym i polewą

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni (z termoobiegiem) przez 35 minut. Upieczoną tartę zostawiamy w piekarniku na 5 minut z uchylonymi drzwiczkami, a następnie przekładamy ją jeszcze w formie na kratkę cukierniczą i studzimy. Kiedy ciasto nieco przestygnie a formę będzie można dotknąć palcami, delikatnie wyciągamy je i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Na ciasto wylewamy czekoladową polewę i dokładnie ją rozsmarowujemy.

Czekoladowa krucha tarta z czekoladowym kremem i czekoladową polewą
Czekoladowa krucha tarta z czekoladowym kremem i czekoladową polewą
Czekoladowa krucha tarta z czekoladowym kremem i czekoladową polewą