Pachnące latem gofry z kaszą manną, kefirem i jagodami
SKŁADNIKI NA GOFRY Z JAGODAMI:
- 250 ml mąki pszennej
- 300 ml kefiru
- 10-12 łyżek kaszy manny
- 1 jajko
- 45 ml oleju z pestek winogron
- około 150 ml mleka roślinnego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- garść jagód (mrożonych)
Sposób przygotowania:
Wszystko co z jagodami kojarzy mi się z latem, palącym słońcem, błękitnym niebem, ciepłym powiewem wiatru na ramionach, lasem, beztroską, swobodą, zwiewną sukienką, bosymi stopami, górskimi szczytami i szumem morza… szczególnie teraz tego brakuje, kiedy wyjście z domu ograniczane jest do minimum, a za oknem niemal każdego dnia piękna wiosenna pogoda. I tylko pozostało nam cieszyć się nią z perspektywy balkonu i wystawiać zachłannie buzie w kierunku słońca z nadzieją, że to wszystko szybko minie, a życie wróci na swoje właściwe tory 🙂
Z tęsknoty za latem, z sercem pełnym nadziei przygotowałam gofry z jagodami, kefirem i kaszą manną.
W misce połączyłam wszystkie składniki – kaszę, kefir, mleko, mąkę, jajko, olej i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy garść mrożonych jagód (latem zastąpcie je świeżymi) i całość mieszamy delikatnie łyżką. Miskę odstawiamy na bok, na około 15 minut.
Masa początkowo powinna być nieco luźniejsza, ale kasza manna wchłonie odrobinę płynu i napęcznieje, przez co zagęści ciasto na gofry.
Gofry pieczemy w gofrownicy – moje piekły się około 10 minut. Po upieczeniu były chrupiący, a jagody po przegryzieniu puszczały swój słodki sos. Nasza wersja – jak zawsze – była bez dodatku cukru, ale, jeśli macie ochotę dodajcie go na samym początku, według uznania.