Jajka w pomidorach z dodatkiem pora, wędzonego boczku i natki pietruszki
SKŁADNIKI NA ZAPIEKANE JAJKA W POMIDORACH (porcja na 4 osoby):
- 4 jajka
- 400 ml pomidorów w puszce
- 125 g wędzonego boczku
- kawałek pora
- pół czerwonej papryki
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- świeżo mielony pieprz
- *sól
Sposób przygotowania:
Jajka w pomidorach to taka wariacja na temat szakszuki nieco po polsku, bo z wędzonym boczkiem, porem i natką pietruszki. W naszej szalonej rzeczywistości „zostań w domu” dobrze jest powędrować po kulinarnym świecie, nawet jeśli składniki dania raczej pozostawiają nas na gruncie polskim, to inspiracja jest z Bliskiego Wschodu.
Zapraszam na małe #kulinarnepodróże #palcempomapie 🙂
Przepis na szakszukę znajdziecie tutaj.
Tego typu śniadania często goszczą u nas w weekendy, a w te bardzo gorące letnie dni zastępują obiad 🙂
Szakszuka po polski, czyli zapiekane jajka w pomidorach
Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojony boczek z dodatkiem cieniutko pokrojonego pora. Po chwili (jak boczek wytopi nieco tłuszczyku) dorzucamy czerwoną paprykę i całość doprawiamy solą, drobno siekanym czosnkiem, kuminem i wędzoną papryką.
Składniki dokładnie mieszamy, żeby warzywa i mięso oblepiły się przyprawami.
Na patelnie dodajemy pomidory w puszce – najlepiej wybrać te krojone, ale jeśli macie w całości można je albo rozgnieść łyżką na patelni, albo jeszcze w puszce pokroić ostrym nożem (rozgniatanie czasem przysparza odrobinę pomidorowych plam tu i tam, szczególnie jak podczas gotowania mały szkrab ciągnie za nogawkę piżamy).
Pomidory razem z warzywami i boczkiem smażymy kilka minut, aż sok pomidorowy odparuje, a masa stanie się gęsta. Wbijamy jajka, doprawiamy z góry odrobina pieprzu i posiekana natka pietruszki, przykrywamy i smażymy, aż białko jajek się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
Zapiekane jajka w pomidorach podajemy z chrupiącym pieczywem. Uwielbiam pieczywo maczane w rozlanym żółtku z odrobiną pomidorowej, aromatycznej masy.