Omlet z zielonymi szparagami, cukinią i słonecznikiem

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 20 min. Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI NA OMLET Z ZIELONYMI SZPARAGAMI (na 4 porcje):

  • 4 jajka
  • pół kulki mozzarelli
  • 6 szparagów
  • pół cukinii
  • odrobina tartego sera grande padano
  • *sól
  • świeżo mielony pieprz
  • suszone oregano
  • nasiona słonecznika
  • mleko
  • mało/olej

Sposób przygotowania:

Omlet zawsze brzmi dobrze i… nieco skomplikowanie. Jak się słucha o idealnie cieniutkich, francuskich omletach, które wprawiony kucharz z powodzeniem zwija na swojej patelni to ma się od razu ochotę na klasyczna jajecznicę z dodatkami… nic bardziej mylnego 🙂

M białej miseczce znajdują się składniki potrzebne do przygotowania jednego omletu - jajko, mleko, ser, zioła i przyprawy. Miska stoi na blacie kuchennym na drewnianej desce.
Omlet z zielonymi szparagami, cukinią i słonecznikiem – w miseczce widzimy składniki na omlet z jednego jajka

Ten może nie jest to omletem prosto z francuskiej restauracji, może nie jest idealnie cieniutki, na pewno przyrumieni się tu i tam i na pewno nie mam umiejętności szefa kuchni w jego rolowaniu (ale przecież praktyka czyni mistrza) – za to jest pyszny!

Do miseczki wbijamy jajko, dolewamy chlust mleka, dodajemy kawałki porozrywanej mozzarelli, odrobinę tartego sera grande padano i przyprawy – sól, świeżo mielony pieprz i szczypta suszonego oregano lub innych, ulubionych ziół.

M białej miseczce znajdują się masa jajeczna na omlet. Miska stoi na blacie kuchennym na drewnianej desce, a w niej znajduje się trzepaczka.
Omlet z zielonymi szparagami, cukinią i słonecznikiem – zmieszana masa jajeczna z dodatkami

Zawartość miseczki mieszamy trzepaczką i odstawiamy na bok.

Rozgrzewamy patelnię. Rozpuszczamy odrobinę masełka (uwielbiam smak jajek smażonych właśnie na maśle) i wlewamy zawartość miseczki. Smażymy, aż omlet się zetnie.

Omlety podałam z podduszonymi zielonymi szparagami z cukinią i pestkami słonecznika.

Na patelni z odrobiną wody podduszamy cukinie pociętą w pół talarki razem z kawałkami szparagów. Doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym pieprzem. Warzywom powinno wystarczyć około 8 minut duszenia żeby stały się miękkie, ale nie papkowate. Czas duszenia zależy też od wielkości kawałków warzyw.

Na koniec całość posypałam nasionami słonecznika.

Omlet dla siebie i dla Piotrka przygotowuję z 1 jajka i taka opcja z dodatkami dla nas jest w zupełności wystarczająca. Natomiast kiedy szykuję omlet dla mojego męża to zużywam już z 2ch jajek, więc może się okazać, że potrzebujecie ich nieco więcej 🙂

Na talerzach śniadaniowych leżą omlety, a na nich dodatki w postaci szparagów, cukinii i nasion słonecznika.
Omlet z zielonymi szparagami, cukinią i słonecznikiem
Omlet z zielonymi szparagami, cukinią i słonecznikiem.
Omlet z zielonymi szparagami, cukinią i słonecznikiem