Prosta zupa szczawiowa podana z jajkiem i młodą marchewką
SKŁADNIKI NA PROSTĄ ZUPĘ SZCZAWIOWĄ:
- 1 litr bulionu
- pęczek szczawiu
- 2-3 młode marchewki
- młody por
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 ziemniaków
- pęczek pietruszki
- lubczyk
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Lubię ten czas w roku, kiedy po warzywa i owoce wybieram się na lokalny bazar, gdzie znajdę znacznie więcej rzeczy niż w sieciowych marketach, gdzie obok pęczku pietruszki, czy koperku znajdę mały bukiecik szczawiu, gdzie poza borówkami dostanę jagody, marchewka dostępna jest razem z natką, a truskawki będą te polskie, a nie hiszpańskie.
Szczawiowa z jajkiem to klasyk. Przygotowałam ją tym razem na bulionie warzywnym i podałam z młodymi marchewkami.
Na blogu znajdziecie już wersję z dodatkiem mleczka kokosowego – tutaj – tym razem wersja niezabielana.
Do podgrzanego bulionu dodałam ziemniaki pokrojone w kostkę, drobno pokrojonego młodego pora i posiekane dwa ząbki czosnku. Warzywa gotowałam w zupie około 10-15 minut i dodałam młode marchewki pokrojone w talarki, posiekany pęczek szczawiu i odrobinę natki pietruszki. Całość doprawiłam lubczykiem i świeżo mielonym pieprzem i gotowałam około 5-8 minut. Mój bulion warzywny był już dość aromatyczny, więc zupa nie wymagała dodatkowego dosolenia.
Zupę szczawiową podałam z przekrojonym na pół jajkiem ugotowanym na twardo. Prosta i lekka zupa – idealna na pierwsze czerwcowe ciepłe dni, które przed nami :)!