Jajka po turecku (Cilbir) z cytryną, masłem z chili, natką pietruszki i suszonymi płatkami chili

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 20 min. Ilość porcji: 3-4

SKŁADNIKI NA JAJKA PO TURECKI (na 3 osoby):

  • 5 jajek (2 szt. na dorosłą porcje dania)
  • 400 ml jogurtu greckiego (lub gęstego jogurtu naturalnego)
  • otarta skórka z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • płatki chili
  • sumak
  • natka pietruszki
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • woda
  • ocet

Sposób przygotowania:

Kulinarna wyprawa #palcempomapie tym razem zaprowadziła nas na śniadanie prosto na tureckie wybrzeże. Cilbir – jajka po turecku – w dużym skrócie to jajka w koszulce podane na jogurcie greckim i polane palonym masłem…

Jajka po turecku (Cilbir) z cytryną, masłem z chili, natką pietruszki i suszonymi płatkami chili w ceramicznej miseczce na kuchennym blacie.
Jajka po turecku (Cilbir) z cytryną, masłem z chili, natką pietruszki i suszonymi płatkami chili

Moje jajka po turecku przygotowałam w wersji „skróconej” dla Piotrka i w nieco bardziej klasycznej dla nas. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a wszystkie czynności możemy wykonać niemal jednocześnie.

Jajka po turecku

Jogurt grecki mieszamy z otartą skórką z cytryny, sokiem z cytryny, drobno posiekanym ząbkiem czosnku i szczyptą soli. Porcje jogurtu przekładamy do miseczek, w których będziemy serwować danie. W niektórych przepisach znajdziecie informację, że jogurt należy delikatnie podgrzać, ja go podałam w temperaturze pokojowej.

Piotruś i Pan Piesek testują cytrynę.
Jajka po turecku (Cilbir) z cytryną, masłem z chili, natką pietruszki i suszonymi płatkami chili – sprawdzają, czy cytryna jest odpowiednio kwaśna 🙂

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Kiedy stanie się płynne dodajemy szczyptę soli, sumaku i słuszną porcję suszonych płatków chili. Powinno być ostre i wyraziste. Masło podgrzewamy chwilę, żeby wydobyć jego orzechowy aromat, ale uwaga – zbyt długie podgrzewanie masła spowoduje, że się ono spali. Gotowe odstawiamy na bok.

W rondelku gotujemy wodę z odrobiną octu – mniej więcej na 1 litr wody wlewamy 1 łyżkę octu.

Jajka gotujemy pojedynczo przez około 3 minuty każde w delikatnie gotującej się wodzie. Ostrożnie wyciągamy je łyżką cedzakową. Ugotowane jajka w koszulce możecie albo odsączyć na kawałku ręcznika papierowego, albo chwilę potrzymać na łyżce cedzakowej, żeby nadmiar wody ściekł z powrotem do rondelka.

Jajka po turecku (Cilbir) z cytryną, masłem z chili, natką pietruszki i suszonymi płatkami chili w ceramicznej miseczce na kuchennym blacie.
Jajka po turecku (Cilbir) z cytryną, masłem z chili, natką pietruszki i suszonymi płatkami chili

Ugotowane jajka przekładamy do miseczek z jogurtem. Całość polewamy odrobiną pikantnego masła, posypujemy szczyptą płatków chili, świeżo mielonego pieprzu i posiekaną natką pietruszki.

Piotrka jajko gotowało się nieco dłużej, żeby żółtko było ścięte, a na jego talerzu zabrakło palonego masła z chili.

Jajka po turecku (Cilbir) z cytryną, masłem z chili, natką pietruszki i suszonymi płatkami chili w ceramicznej miseczce na kuchennym blacie.
Jajka po turecku (Cilbir) z cytryną, masłem z chili, natką pietruszki i suszonymi płatkami chili
Jajka po turecku (Cilbir) z cytryną, masłem z chili, natką pietruszki i suszonymi płatkami chili w ceramicznej miseczce na kuchennym blacie.
Jajka po turecku (Cilbir) z cytryną, masłem z chili, natką pietruszki i suszonymi płatkami chili
Jajka po turecku (Cilbir) z cytryną, masłem z chili, natką pietruszki i suszonymi płatkami chili, a raczej jajka po turecku w wersji nieco skróconej dla Piotrka :)
Jajka po turecku (Cilbir) z cytryną, masłem z chili, natką pietruszki i suszonymi płatkami chili, a raczej jajka po turecku w wersji nieco skróconej dla Piotrka 🙂