Naleśniki z kremowym serkiem, smażoną botwinką, białymi szparagami i sokiem z kiszonej cytryny
SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI ZE SMAŻONĄ BOTWINKĄ:
- 2 dorodne pęczki botwinki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łodyga selera naciowego
- 4 białe szparagi (obrane)
- 1 łyżka soku z kiszonej cytryny
- biały pieprz
- czosnek niedźwiedzi
- harissa
- *sól
- masło
Sposób przygotowania:
Proste naleśniki z kremowym serkiem i podane ze smażoną botwinką, białymi szparagami i odrobiną soku z kiszonej cytryny idealne na lunch, albo obiad w upalny dzień.
Przepis na naleśniki znajdziecie na mojej stronie w niejednym wpisie – tu gryczane, a tu pszenne. Te widoczne na zdjęciach są pszenne.
Białe szparagi dokładnie obieramy i kroimy w talarki.
Na masełku podsmażamy posiekany czosnek razem z pokrojoną botwinką. Dodajemy pokrojone szparagi i doprawiamy całość pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, solą i sokiem z kiszonej cytryny. Z tym ostatnim uważajcie – zbyt duża ilość kiszonej cytryny zamiast nadać przyjemnej, kwaskowej nuty spowoduje, że całość nie będzie nadawała się do jedzenia.
Całość przesmażamy zaledwie kilka minut i gotowe.
Placki naleśników smarujemy kremowym serkiem, zwijamy je w rulon lub składamy na pół, czy w trójkąty i na wierzch nakładamy odrobinę smażonej botwinki. Danie możemy posypać orzeszkami.
Uwaga – podany czas przygotowania dania uwzględnia smażenie naleśników. Przygotowanie samej smażonej botwinki to około 15 minut.