Wytrawny, pieczony naleśnik gryczany z pomidorem i mozzarellą

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 35 min. Ilość porcji: 4-6

SKŁADNIKI NA PIECZONY NALEŚNIK:

  • 4 jajka
  • 180 ml mąki gryczanej
  • 125 ml mleka roślinnego
  • szczypta soli
  • 1 pomidor
  • 1 kulka mozzarelli
  • oregano
  • świeżo mielony pieprz
  • masło

Sposób przygotowania:

Pieczony, wytrawny naleśnik to tak naprawdę coś pomiędzy naleśnikiem, a omletem. Popularny dutch baby u mnie w wersji gryczanej i wytrawnej. Przez dodatek ciężkiego sera mozzarella mój naleśnik nie wyrósł tak pięknie, ale zapewniam, że ta wersja jest równie pyszna!

Prawda też jest taka, że kiedy wydaje ci się, że lodówka jest pusta, ale w domu znajdziesz mąkę, mleko, jajka i jakiś dodatek (słodki lub wytrawny bo do jajek pasuje chyba wszystko) to zawsze jesteś w stanie coś z tego wyczarować.

Wytrawny, pieczony naleśnik gryczany z pomidorem i mozzarellą
Wytrawny, pieczony naleśnik gryczany z pomidorem i mozzarellą

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Do piekarnika wkładamy patelnię lub inne naczynie żaroodporne, w którym będziemy mogli upiec naszego naleśnika. Ja wykorzystałam patelnię żeliwną.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę , mleko i szczyptę soli. Całość dokładnie miksujemy kilka minut, aż uzyskamy jednolita konsystencję, a ciasto się napowietrzy.

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy kawałek masła, a następnie wlewamy masę ciasta naleśnikowego. Na wierzchu układamy plastry pomidora i kawałki sera mozzarella. Całość oprószamy z góry roztartym w palcach oregano i szczyptą świeżo mielonego pieprzu.

Patelnię z ciastem wkładamy ponownie do piekarnika. Naleśnik będzie się piekł około 20-25 minut, aż zrobi się rumiany z wierzchu.

Taka wersja wytrawnego omletu jest bardzo treściwa i sycąca. Z podanych składników wyjdą 4 solidne porcje.

Wytrawny, pieczony naleśnik gryczany z pomidorem i mozzarellą
Wytrawny, pieczony naleśnik gryczany z pomidorem i mozzarellą
Wytrawny, pieczony naleśnik gryczany z pomidorem i mozzarellą
Wytrawny, pieczony naleśnik gryczany z pomidorem i mozzarellą