Lekka zupa rybna z halibutem, pastą harissa i mleczkiem kokosowym

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 40 min. Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI NA ZUPĘ RYBNĄ Z HALIBUTEM:

  • 1 l bulionu rybnego
  • 400 g filetu z halibuta (bez ości)
  • natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • sok z 1 limonki
  • pasta harissa
  • około 1-2 łyżek sosu rybnego
  • 2 łyżki mleczka kokosowego
  • 2-3 liście laurowe
  • suszony lubczyk
  • kilka ziaren ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Lekka zupa rybna o delikatnym, pikantnym aromacie z dodatkiem orzeźwiającego soku z limonki i łagodzącego mleczka kokosowego.

Lekka zupa rybna z halibutem, pastą harissa i mleczkiem kokosowym
Lekka zupa rybna z halibutem, pastą harissa i mleczkiem kokosowym

W garnku podgrzewamy bulion rybny. Dodajemy do niego liście laurowe, ziele angielskie, posiekane ząbki czosnku, suszony lubczyk i znaczną część posiekanej natki pietruszki. Dodajemy również drobno pokrojoną marchewkę. Zupę gotujemy około 10 minut.

Filet z halibuta dokładnie oczyszczamy z ości. Oczyszczoną rybę kroimy w kawałki około 1,5 centymetrowe. Halibuta dodajemy do podgrzewanego bulionu. Razem z rybą dodajemy mleczko kokosowe, sok z limonki, sos rybny i pastę harissa – tych ostatnich dodajcie według uznania.

Lekka zupa rybna z halibutem, pastą harissa i mleczkiem kokosowym
Lekka zupa rybna z halibutem, pastą harissa i mleczkiem kokosowym

Zupę rybną dokładnie, ale delikatnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu kolejne 10 minut. W tym czasie marchewka powinna dojść, a ryba się ugotować.

Zupę podajemy z pozostałą częścią posiekanej natki pietruszki. Jeśli uznacie, że jest zbyt delikatna, razem z marchewką dodajcie pokrojone w kosteczkę ziemniaki.

Lekka zupa rybna z halibutem, pastą harissa i mleczkiem kokosowym
Lekka zupa rybna z halibutem, pastą harissa i mleczkiem kokosowym
Lekka zupa rybna z halibutem, pastą harissa i mleczkiem kokosowym
Lekka zupa rybna z halibutem, pastą harissa i mleczkiem kokosowym