Proste waniliowe babeczki z jagodami
SKŁADNIKI NA WANILIOWE BABECZKI Z JAGODAMI:
- 300 ml mąki pszennej
- 100 ml mleka owsianego
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- około 70 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- garść mrożonych jagód
Sposób przygotowania:
Zbliżają się imieniny babci Ilonki. Mi, jak zawsze, w udziale przypadają wypieki dla wszystkich. Tym razem postawiłam na babeczki z jagodami i pastą waniliową. Ich wykonanie jest bardzo proste, a pieczenie nie zajmuje zbyt dużo czasu – szczególnie kiedy za oknem temperatura przekracza 30 stopni.
W misce łączymy mąkę pszenną z jajkami, roztopionym masłem, mlekiem, cukrem, proszkiem do pieczenia i ekstraktem z wanilii. Całość mieszamy mikserem do uzyskania gęstej i gładkiej masy. Na koniec dodajemy garść jagód – ja użyłam jagód z tegorocznych zbiorów, ale mrożonych. Masę dokładnie mieszamy, żeby owoce równomiernie rozłożyły się w masie.
Blachę do pieczenia babeczek wykładamy papilotkami lub silikonowymi foremkami. Masę na babeczki równomiernie rozkładamy do papilotek.
Babeczki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 25 minut. u mnie ciasta wystarczyło akurat na 12-cie babeczek.