Grzanki z chleba żytniego z gęstym sosem pomidorowym i jajkiem w koszulce
SKŁADNIKI NA GRZANKI Z GESTYM SOSEM POMIDOROWYM:
- kromki żytniego chleba (2 kromki na porcję)
- jajko
- 1 średnia cebula
- 100 g wędzonego boczku
- pół czerwonej papryki
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki papryki wędzonej
- 1 ząbek czosnku
- suszony lubczyk
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżeczka masła
- świeża bazylia
Sposób przygotowania:
Uwielbiamy leniwe śniadania w weekendy. Uwielbiamy krzątaninę kuchenną w piżamach i powolne gotowanie. Uwielbiamy ten spokój i chwile wyciszenia przed nadchodzącym tygodniem, ten czas kiedy jesteśmy wszyscy razem i nie trzeba za chwilę rozbiegać się do biur i żłobka.
Rozgrzewamy żeliwny garnek lub patelnię. Na odrobinie masła (anie nie za dużo, bo jeszcze będzie boczek) podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę, do której dodajemy wędzony boczek pokrojony w cieniutkie paseczki. Po kilku minutach dodajemy przyprawy – wędzoną i słodką paprykę, posiekany czosnek i suszony lubczyk. Całość dokładnie mieszamy.
Czerwoną paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy do smażącego się boczku z cebulą. Do garnka dolewamy również zawartość puszki z krojonymi pomidorami.
Sos gotujemy kilka minut na średnim ogniu doprawiając do smaku szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu. Powinien być bardzo gęsty.
Kromki chleba żytniego opiekamy w piekarniku. Ja włożyłam je na kilka minut do temperatury 240 stopni (z funkcją grilla).
W rondelku gotujemy wodę z odrobiną octu. Na litr wody wlewamy 1 łyżkę octu. W wodzie gotujemy jajka. Jajko w koszulce gotuje się około 2,5-3 minuty. Jajka delikatnie wyciągamy z wody za pomocą łyżki cedzakowej i odsączamy je na ręczniku kuchennym.
Czas przygotować nasze niedzielne, leniwe grzanki. Na opiekane kromki żytniego chleba nakładamy gęsty sos pomidorowy. Na wierzchu układamy ostrożnie jajko w koszulce. Grzanki doprawiamy z góry świeżo mielonym kolorowym pieprzem i dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Tych grzanek nie da się zjeść i nie narobić bałaganu 🙂