Duszony kalafior w sosie pomidorowym z ciecierzycą i adżikiem gruzińskim
SKŁADNIKI NA DUSZONY KALAFIOR Z CIECIERZYCĄ:
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- pół główki dużego kalafiora lub jeden mały
- 200 ml andżika gruzińska od Le Papu dostępna na jadłosfera.pl
- 2 marchewki
- 400 ml pomidorów w puszce
- woda
- 1 łyżka masła lub oleju roślinnego
- 400 g ciecierzycy w słoiku
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 spora łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki kuminu
- pół łyżeczki kozieradki mielonej
- pieprz ziołowy
- natka pietruszki
- *sól
Sposób przygotowania:
Prosty, lekko pikantny duszony kalafior z ciecierzycą w sosie pomidorowym z dodatkiem pasty gruzińskiej adżika. W skład pasty wchodzą m.in. papryka, pomidory, marchew, ziarno słonecznika, chili i czosnek. Jest bardzo aromatyczna i nadała daniu nieco charakteru za sprawą chili.
W dobrze rozgrzanym garnku rozpuszczamy masło – możecie zastąpić masło olejem roślinnym. Na maśle szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy pokrojoną w pół plastry marchew i pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę.
Kiedy warzywa chwilkę się przesmażą dodajemy przyprawy – paprykę, pieprz ziołowy, czosnek, czosnek niedźwiedzi, kozieradkę mieloną, kumin i lubczyk. Dodajemy również odrobinę soli – moje danie, ze względu na synka, jest bez jej dodatku. Dokładnie mieszamy zawartość garnka, żeby mieszanka przypraw dokładnie oblepiła warzywa i nieco uwolniła swoje aromaty. Jeśli warzywa wchłonęły tłuszcz, na którym się smażyły – dodajcie go jeszcze odrobinę, aby mieszanka przypraw nie przypaliła się na nich.
Teraz do garnka możemy dodać różyczki kalafiora, pomidory w puszce i odcedzoną ciecierzycę. Gotową ciecierzycę można zastąpić suchą ciecierzycą, którą wcześniej należy namoczyć w zimnej wodzie około 12 godzin, a następnie ugotować. Dolewamy odrobinę wody – ja wykorzystałam puszkę po pomidorach – i dodajemy pastę gruzińską andżika. Zawartość garnka delikatnie mieszamy i przykrywamy. Danie będzie się gotowało 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy posiekana natkę pietruszki.
Danie można zjeść samo, z chlebkiem lub z dodatkiem ulubionej kaszy.