Jabłecznik na lekkim biszkopcie z malinami lub masłem orzechowym z kokosem i solą
SKŁADNIKI NA JABŁECZNIK Z MALINAMI:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru pudru
- 350 ml maki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g roztopionego masła
- 6 jabłek
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mrożonych malin
- 1 łyżka zimnego masła
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka mąki
- 3 łyżki płatków owsianych
- płatki migdałów do posypania
SKŁADNIKI NA JABŁECZNIK Z MASŁEM ORZECHOWYM:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru pudru
- 350 ml maki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g roztopionego masła
- 6 jabłek
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki masła orzechowego z kokosem i solą Basia Basia
- 1 łyżka zimnego masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
Biszkopt lekki jak chmurka przykryty pysznymi, cieplutkimi i mięciutkimi jabłkami i… oj tak! Ostatnio testowaliśmy różne wersje jabłecznika, żeby wybrać najlepszą, ale w związku z tym, że nie możemy się zdecydować, która wersja jest ta najlepsza, to pozostawiam Wam dwa bardzo zbliżone przepisy – myślę, ze każdy w nich znajdzie coś dla siebie!!
Biszkoptowy spód do ciasta
W rondelku rozpuszczamy około 100 g masła. Do miski wbijamy jajka i dodajemy 4 łyżki cukru pudru. Ubijamy wszystko mikserem na puszystą, niemal białą masę. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia przesiane na sicie (ten zabieg sprawia, że biszkopty są jeszcze lżejsze i bardziej puszyste). Całość miksujemy i na koniec wlewamy powoli roztopione i nieco przestudzone masło.
Jeśli chcecie możecie tez dodać odrobinę cynamonu, wanilii lub aromatu migdałowego, że by nieco z aromatyzować ciasto. Ja w wersji jabłecznika z masłem orzechowym dodałam do biszkoptu odrobinę cynamonu.
Masę biszkoptową wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ja piekłam na funkcji z włączonym termoobiegiem.
Jabłecznik z malinami
W żeliwnym garnuszku na maśle podsmażam obrane ze skórki i pokrojone w grubszą kostkę jabłka. Do jabłek dodaje cukier. Smażymy kilka minut, aż jabłuszka nieco zmiękną, ale nie rozpadną się. Jeśli jabłka puszczą dużo soku – postarajcie się go odparować, zwiększając nieco ogień.
Jabłuszka wykładamy na podpieczony biszkoptowy spód, dodajemy maliny, a całość posypujemy owsianą kruszonką – masło, płatki owsiane, cukier i mąka. Ciasto pieczemy jeszcze 20 minut. Przed podaniem posypujemy je płatkami migdałów.
Jabłecznik z masłem orzechowym
W żeliwnym garnuszku na maśle podsmażam obrane ze skórki i pokrojone w grubszą kostkę jabłka. Do jabłek dodaje cukier, cynamon i masło orzechowe. Ja używam masła orzechowego firmy Basia Basia. Smażymy całość kilka minut, aż jabłuszka nieco zmiękną, ale nie rozpadną się.
Jabłka wykładamy na podpieczony biszkopt, a całość posypujemy kruszonką, czyli zmieszanym masłem z mąką i cukrem. Jabłecznik pieczemy kolejne 20 minut.