Maślane drożdżowe bułeczki z malinami, żurawiną i kawałkami czekolady

Trudność: Czas przygotowania: 200 min. Ilość porcji: kilka

SKŁADNIKI NA DROŻDŻOWE BUŁECZKI:

  • około 550 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka owsianego (lub innego)
  • 7 g suchych drożdży
  • 50 g cukru
  • 2 jajka + jajko do posmarowania
  • szczypta soli
  • 100 g masła

SKŁADNIKI NA NADZIENIE DO BUŁECZEK:

  • pół szklanki żurawiny
  • garść mrożonych mali
  • cukier
  • 70 g miękkiego masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • lukier: cukier puder + woda

Sposób przygotowania:

Patrząc na zdjęcia chciałoby się napisać, że ciasto jest dziecinnie proste! Po dłuższej przerwie między wpisami, chciałam Was ugościć pysznym deserem – okazja również nie byle jaka, niedawno świętowaliśmy z Synkiem kolejne urodziny.

Upiekliśmy słodkie, maślane drożdżowe bułeczki z malinami, żurawiną i kawałkami czekolady. Ich przygotowanie, jak to w przypadku ciasta drożdżowego chwilkę zajmuje, ale warto!

Maślane drożdżowe bułeczki z malinami, żurawiną i kawałkami czekolady
Maślane drożdżowe bułeczki z malinami, żurawiną i kawałkami czekolady

Ciasto na drożdżowe bułeczki

W rondelku podgrzewamy mleko z kawałkiem masła. W ciepłym mleku owsianym rozpuszczamy saszetkę drożdży i odstawiamy na 5 minut na bok. Drożdże zaczną pracować.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, 50 g cukru oraz szczyptę soli i mieszamy. Do suchych składników wlewamy zaczyn drożdżowy i wszystko łączymy ze sobą za pomocą drewnianej łyżki.

Lepką masę ciasta drożdżowego przekładamy na stolnicę, dodajemy jajko i dalej wyrabiamy ręcznie.

Gotowe ciasto drożdżowe przekładamy do miski i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia . Cisto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

Maślane drożdżowe bułeczki z malinami, żurawiną i kawałkami czekolady
Maślane drożdżowe bułeczki z malinami, żurawiną i kawałkami czekolady

Masa malinowo-żurawinowa i czekolada

W czasie, kiedy ciasto wyrasta, możemy przygotować masę malinowo-żurawinową. Do rondelka wkładamy mrożone maliny i świeżą żurawinę. Owoce podgrzewamy powoli, dzięki temu puszczą sok, nie przypalą się od spodu (zawsze możemy dolać odrobinę wody). Kiedy w rondelku pojawi się płyn możemy dodać cukier – ile? To zależy jak kwaśne będą owoce – ja dodałam 4 łyżki. Owoce dusimy, aż staną się gęste. Gotowa masę przekładamy do miseczki do przestudzenia.

Tabliczkę gorzkiej czekolady siekamy na drobne kawałeczki.

Maślane drożdżowe bułeczki z malinami, żurawiną i kawałkami czekolady
Maślane drożdżowe bułeczki z malinami, żurawiną i kawałkami czekolady

Drożdżowe bułeczki

Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na spory prostokąt, który następnie smarujemy miękkim masłem i posypujemy cukrem. Na nim rozsmarowujemy gęsta masę malinowo-żurawinową, a na koniec całość posypujemy kawałkami gorzkiej czekolady.

Nakładając warstwy nadzienia do bułeczek pamiętajcie, żeby pozostawić pasek szerokości około 1,5 centymetra wzdłuż dłuższego boku – po zwinięciu całości będzie łatwiej skleić roladę.

Zwijamy ciasto w roladę i kroimy na równe części.

Maślane drożdżowe bułeczki z malinami, żurawiną i kawałkami czekolady
Maślane drożdżowe bułeczki z malinami, żurawiną i kawałkami czekolady

Bułeczki układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Przywykamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Gotowe smarujemy roztrzepanym jajkiem, żeby po upieczeniu nabrały złocistego koloru. Uwaga – nie układamy bułeczek zbyt ciasno, ciasto jeszcze nieco wyrośnie.

Teraz możemy włożyć bułeczki do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez około 35 minut (z termoobiegiem).

Przestudzone złociste bułeczki polewamy lukrem.

Na blogu dostępne są również bułeczki cynamonowe z pistacjami i malinowo-kokosowe – link do przepisu tutaj.

Maślane drożdżowe bułeczki z malinami, żurawiną i kawałkami czekolady
Maślane drożdżowe bułeczki z malinami, żurawiną i kawałkami czekolady
Maślane drożdżowe bułeczki z malinami, żurawiną i kawałkami czekolady
Maślane drożdżowe bułeczki z malinami, żurawiną i kawałkami czekolady
Maślane drożdżowe bułeczki z malinami, żurawiną i kawałkami czekolady
Maślane drożdżowe bułeczki z malinami, żurawiną i kawałkami czekolady