Zupa krem z kalafiora z mleczkiem kokosowym i pikantną brukselką
SKŁADNIKI NA ZUPĘ KREM Z KALAFIORA:
- 1 kalafior
- por – około 15 cm
- korzeń pietruszki
- 1,2 l bulionu
- 400 ml mleczka kokosowego
- 8 łyżek zielonej soczewicy
- natka pietruszki do dekoracji
- sól
- świeżo mielony pieprz
SKŁADNIKI NA PIKANTNĄ BRUKSELKĘ:
- brukselka
- suszone płatki chili
- olej do smażenia / oliwa / masło
- sól
Sposób przygotowania:
Zima kojarzy mi się z daniami jednogarnkowymi i gęstymi, treściwymi zupami. Takie propozycje świetnie się sprawdzają po mroźnych spacerach, szaleństwach na sankach lub w trakcie zabieganego tygodnia, kiedy między pracą, żłobkiem, zajęciami i wszelkimi zobowiązaniami zawsze brakuje czasu 🙂
Podgrzewamy czysty bulion. Kiedy będzie ciepły dodajemy do niego pokrojonego w talarki pora, obrany i pokrojony korzeń pietruszki i różyczki kalafiora. Jeszcze kilka łyżek soczewicy (można zastąpić ziemniakami) i całość dusimy pod przykryciem przez około 20 minut. W tym czasie kawałki warzyw i soczewica powinny się ugotować, dzięki czemu całość możemy zmiksować na gładki krem.
Na koniec do zupy dodajemy mleczko kokosowe, całość gotujemy jeszcze około 5 minut. Krem z kalafiora możemy podawać z grzankami, chlebem lub, tak jak ja, z dodatkiem pikantnej brukselki, która nadała zupie charakteru i wyrazistości.
Jak przygotować pikantną brukselkę?
W garnku, na maśle podsmażamy brukselkę. Każdą przekroiłam na pół. Kiedy ładnie się zrumieni – dolewam odrobinę wody, żeby brukselka lekko się poddusiła i dodaję sól i suszone płatki chili. Po około 15 minutach pikantna brukselka powinna być gotowa.