Grillowane zielone warzywa na śniadanie podane z jajkiem sadzonym
SKŁADNIKI NA GRILLOWANE ZIELONE WARZYWA (na porcję):
- 1 kapusta chińska (pakczoj, pak-choy, bok choy)
- 4 zielone szparagi
- 2-3 plastry cukinii
- 1 jajko
- sałata
- kromka chleba (orkiszowy/pełnoziarnisty/żytni)
- 1-2 pomidorki koktajlowe
- szczypiorek
- serek kremowy
- sól
- świeżo mielony pieprz
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO WARZYW:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- odrobina miodu (według uznania)
- suszone płatki chili (według uznania)
- sok z limonki (według uznania)
Sposób przygotowania:
Ten moment kiedy w sklepach zaczynają uśmiechać się do nas inne warzywa niż korzeniowe, kiedy zaczyna królować zieleń i kiedy masz ochotę na lżejsze dania, skłaniając się ku kuchni wiosennej, a powoli żegnając tą zimową. U mnie właśnie jest taki moment.
Śniadanie może wydawać się nieco wyszukane, ale jest bardzo proste w przygotowaniu. Na kuchence rozgrzewamy patelnie – jedną klasyczną, drugą grillową.
W małej miseczce łączymy sos sojowy, sos rybny, olej sezamowy, sok z limonki, suszone płatki chili i miód. Składniki marynaty dokładnie mieszamy.
Kapustę chińską przekrawamy na pół, szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek i szykujemy plastry cukinii. Posmarowane marynatą warzywa układamy na patelni grillowej i grillujemy po kilka minut z każdej strony, aż zmiękną i przyozdobią się pięknymi, rumianymi paskami. Podczas grillowania również możemy przesmarować warzywa marynatą za pomocą pędzelka. Na patelni klasycznej szykujemy jajko sadzone ze szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu.
Gotowe warzywa przekładamy na talerz i podajemy z kromką chleba (u mnie był to chleb orkiszowy bez drożdży, ale można użyć pełnoziarnistego, żytniego lub innego ulubionego pieczywa) posmarowaną kremowym serkiem z sałatą, pomidorkiem koktajlowym, grillowaną cukinią i szczypiorkiem.