Duszony w miodzie rabarbar na grzance z jogurtem, miodem i płatkami migdałów

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 20 min. Ilość porcji: 2

SKŁADNIKI NA GRZANKI Z DUSZONYM RABARBAREM:

  • kilka łodyg rabarbaru
  • miód (1,5 łyżki)
  • bagietka / kromki chleba / chałka
  • 2x skyr – jogurt typu islandzkiego (każdy po 150g)
  • płatki migdałów
  • masło (około 50g)

Sposób przygotowania:

Rabarbar nieodzownie kojarzy się z pysznym ciastem drożdżowym odsypanym słodką kruszonką. A gdyby tak inaczej – nie tylko w cieście? Do tego śniadania zainspirowała mnie Jarzynova i jej książka „Warzywo” – zresztą jedna z lepszych książek na mojej kulinarnej półce!

Rozgrzewamy 2 patelnie. Pierwsza to grillowa – przygotujemy na niej grzanki. U mnie były to grzanki z bagietki, ale można zastąpić je grzankami z chałki lub kromkami grillowanego chleba. Można je również przygotować w piekarniku.

Duszony w miodzie rabarbar na grzance z jogurtem, miodem i płatkami migdałów
Duszony w miodzie rabarbar na grzance z jogurtem, miodem i płatkami migdałów

Rabarbar obieramy i kroimy w słupki podobnej wielkości. Na drugiej patelni rozpuszczamy kawałek masła, dodajemy warzywo i sporą łyżkę miodu. Miód w maśle się rozpuści, a słodki płyn oblepi kawałki rabarbaru. Całość dusimy kilka minut, aż zobaczymy, że rabarbar zaczyna się powoli rozpadać – chcemy, żeby był mięciutki, ale wciąż w jednym kawałku.

Na talerzu układamy grzanki, a na nich sporą ilość jogurtu. Całość dekorujemy kawałkami duszonego w miodzie rabarbaru, płatkami migdałów i odrobiną płynnego miodu. Rabarbar możemy zjeść również bez grzanek – z jogurtem, miodem i płatkami migdałów.

Jeśli zamienimy grzanki z chleba na grzanki z chałki to danie może uchodzić nawet za deser 🙂

Duszony w miodzie rabarbar na grzance z jogurtem, miodem i płatkami migdałów
Duszony w miodzie rabarbar na grzance z jogurtem, miodem i płatkami migdałów