Zupa krem z pieczonej papryki z ciecierzycą, serem feta i pomidorami
SKŁADNIKI NA ZUPĘ Z PIECZONEJ PAPRYKI:
- 8 czerwonych papryk z działki teściów (papryka czerwona Wika)
- 135 g sera feta
- 400 g ciecierzycy w słoiku (masa po odsączeniu)
- 1 puszka krojonych pomidorów
- pęczek natki pietruszki
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- około 100-150 ml wody
- masło / olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Delikatna i aromatyczna zupa z pieczonej papryki.
Na blasze, na papierze do pieczenia układamy papryki – jedna przy drugiej. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 190 stopniach, po 40 minut na stronę. Co jakiś czas warto zajrzeć i zobaczyć czy papryki za bardzo się nie przypiekają. Jeśli skórka zrobi się czarna to nic – będziemy ją ściągać.
Upieczone papryki odkładamy do przestudzenia, a następnie wyciągamy szypułki, usuwamy skórę i pestki ze środka.
Gotowe, upieczone papryki wkładamy do kielicha blendera, dodajemy ser feta, odcedzoną ciecierzycę i miksujemy na gładką i gęstą masę. W trakcie mieszania dodajemy nieco wody.
W garnku, na odrobinie oleju lub masła dusimy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Doprawiamy ją solą. Kiedy nieco zmięknie dodajemy pokrojony drobno czosnek, roztarty w palcach czosnek niedźwiedzi i świeżo mielony pieprz. Całość dokładnie mieszamy i wlewamy gęstą masę paprykową razem z zawartością puszki pomidorów. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, możecie dolać odrobinę wody.
Zupę podgrzewamy delikatnie i chwilkę trzymamy na średnim ogniu, żeby smaki się połączyły. Teraz możemy ją jeszcze raz zmiksować, żeby kawałki cebuli i pomidorów nie były wyczuwalne lub możecie zostawić tak, jeśli domownicy chcieliby mieć w przypadku zup kremów mimo wszystko coś do pogryzienia.
Na koniec zupę z pieczonej papryki doprawiamy do smaku i podajemy w miseczkach. Ja swoją udekorowałam posiekaną natką pietruszki i podałam z grzankami z bułki i sera mozzarella.