Pieczony kalafior z sosem porowym, orzeszkami ziemnymi i pietruszką

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 70 min. Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI NA PIECZONY KALAFIOR:

  • 1 główka kalafiora
  • około 50 ml oliwy
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżka miodu
  • sól

SKŁADNIKI NA SOS POROWY:

  • 1 por
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • około 150 ml mleczka kokosowego
  • sól
  • natka pietruszki do podania
  • orzeszki ziemne do podania
  • 100 ml wody
  • oliwa / olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kalafior to wdzięczne warzywo. W moim domu rodzinnym najczyściej podawany był z bułką tartą lub w wiosennej zupie pełnej jarzyn. Ja robię z niego znacznie więcej – piekę, gotuję lub miksuje, dzięki czemu powstają zupy, kotleciki czy dania typu curry. Tym razem zapraszam na pieczonego kalafiora o nieco pikantnym charakterze, podanym z delikatnym sosem porowym, natką pietruszki i orzeszkami ziemnymi.

Pieczony, pikantny kalafior z sosem porowym, orzeszkami ziemnymi i pietruszką
Pieczony, pikantny kalafior z sosem porowym, orzeszkami ziemnymi i pietruszką

Do miski wlałam oliwę, miód i dodałam przyprawy – paprykę słodką, paprykę wędzoną, sól i suszone płatki chili. Całość dokładnie wymieszałam.

Kalafiora podzieliłam na różyczki – mniej więcej tej samej wielkości. Warzywo ułożyłam na blasze do pieczenia i natarłam je przygotowaną marynatą.

Tak przygotowanego kalafiora wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piekłam przez około godzinę. Co jakiś czas zaglądałam do środka i przekręcałam różyczki, żeby piekły się równomiernie.

Pieczony, pikantny kalafior z sosem porowym, orzeszkami ziemnymi i pietruszką
Pieczony, pikantny kalafior z sosem porowym, orzeszkami ziemnymi i pietruszką

Kiedy kalafior piekł się w piekarniku, przygotowałam prosty sos porowy.

W garnku na odrobinie oleju rzepakowego podsmażyłam pokrojonego w ćwierć talarki pora. Dodałam do niego sól, czosnek niedźwiedzi i posiekany ząbek czosnku. Delikatnie mieszając przesmażyłam całość kilka minut, a następnie wlałam wodę i dusiłam warzywo, żeby zmiękło. Po około 20 minutach dodałam mleczko kokosowe, dokładnie wymieszałam i zmiksowałam całość ręcznym blenderem.

Upieczone różyczki z kalafiora wyłożyłam na talerz, delikatnie polałam go prostym sosem z pora, a całość posypałam natką pietruszki i odrobiną tłuczonych w moździerzu orzeszków ziemnych. Sos, który mi pozostał, jutro wykorzystam do makaronu z serem grana padano.

Pieczony, pikantny kalafior z sosem porowym, orzeszkami ziemnymi i pietruszką
Pieczony, pikantny kalafior z sosem porowym, orzeszkami ziemnymi i pietruszką
Pieczony, pikantny kalafior z sosem porowym, orzeszkami ziemnymi i pietruszką
Pieczony, pikantny kalafior z sosem porowym, orzeszkami ziemnymi i pietruszką
Pieczony, pikantny kalafior z sosem porowym, orzeszkami ziemnymi i pietruszką
Pieczony, pikantny kalafior z sosem porowym, orzeszkami ziemnymi i pietruszką