Ciepłe bułeczki z jajkiem sadzonym i pastą z awokado
SKŁADNIKI NA BUŁECZKI Z AWOKADO I JAJKIEM (składniki na 4 porcje):
- 1 awokado
- 4 jajka
- 4 bułki
- kilka pomidorków koktajlowy
- natka pietruszki
- czarnuszka lub sezam
- sól
- świeżo mielony pieprz
- szczypta suszonych płatków chili
Sposób przygotowania:
Leniwa sobota wymaga leniwie przygotowanego, pysznego, choć bardzo późnego śniadania, które stawia na nogi, wyciąga wszystkich leniuszków z łóżek i przywołuje ich do stołu. Ciepłe bułeczki z pastą z awokado, jajkiem sadzonym, pomidorkami koktajlowymi i odrobiną czarnuszki zmieszanej z sezamem. Uprzedzam – można się niezłe pobrudzić!
Bułeczki przekrawamy na pół i podgrzewamy na patelni lub w piekarniku – powinny być chrupiące, cieplutkie i nice przyrumienione.
Do miski przekładamy miąższ z dojrzałego awokado. Dodajemy szczyptę soli, odrobinę suszonych płatków chili i drobno siekaną natkę pietruszki – tak na oko sporą łyżkę. Całość dokładnie mieszamy. Można również dodać odrobinę limonki – u mnie jej nie było.
Na patelni szykujemy jajka sadzone – jedno jajko na bułeczkę.
Spody bułeczek smarujemy pastą z awokado. Następnie układamy jajko, kilka plasterków pomidorków, odrobina czarnuszki z sezamem i posiekanej natki pietruszki. Gotowe!