Jajka sadzone z jarmużem duszonym na maśle, płatkami chili, gotowanym burakiem i kromką chleba upieczonego przez Męża
SKŁADNIKI NA JAJKA SADZONE Z JARMUŻEM:
- 4 jajka (2 jajka na porcję)
- 1 łyżka masła
- garść jarmużu
- suszone płatki chili
- sól
- świeżo mielony pieprz
- kromka chleba
Sposób przygotowania:
O dobroczynnych właściwościach jarmużu rozpisuje się niejedna osoba, ale jak go podać i z czym go zjeść? U nas dziś zagościł podduszony na maśle, w nieco pikantnej odsłonie i w towarzystwie jajek sadzonych.
Garść jarmużu przez kilka minut dusimy na maśle. W trakcie duszenia dodajemy odrobinę suszonych płatków chili i szczyptę soli. Jeśli łodygo są zbyt grube i boicie się, że będą zbyt twarde – możecie dodać nieco wody – dosłowni 2-4 łyżki.
Kiedy warzywo nieco zmięknie (a woda odparuje, jeśli jej użyliście) wbijamy na patelnie jajka, doprawiamy z góry odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu i czekamy, aż białko jajek się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
Jajka podałam z kromką domowego chleba upieczonego przez mojego Męża i kilkoma plastrami gotowanego buraka, jaki został mi z wczorajszej kolacji. Mój Mąż chętnie widział by tu boczek lub chorizo, ale nie na moim talerzu 🙂 – za to suszone pomidory byłby miłym dodatkiem.