Zupa rybna z dorszem, warzywami, oregano i wędzoną papryką

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 40 min. Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI NA ZUPĘ RYBNĄ Z DORSZEM:

  • filet z dorsza czarnego
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 średnia marchewka
  • pół czerwonej papryki
  • garść fasolki szparagowej zielonej (mrożona)
  • kawałek pora
  • 2 ząbki czosnku
  • czosnek niedźwiedzi
  • papryka wędzona
  • papryka czerwona słodka
  • suszone oregano
  • sól
  • 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mleczka kokosowego
  • oliwa / olej / masło
  • 0,75 l wody

Sposób przygotowania:

Ten moment, kiedy mróz gdzieniegdzie maluje jeszcze wzory na naszych szybach, oferta warzyw sezonowych obfituje w głównie w bulwy i korzenie, a brzuszek marzy o czymś lżejszym, choć nadal sycącym i rozgrzewającym. Zapraszam na miskę pysznej i aromatycznej zupy rybnej pełnej warzyw.

Zupa rybna z dorszem, warzywami, oregano i wędzona papryką
Zupa rybna z dorszem, warzywami, oregano i wędzoną papryką

W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju. Podsmażamy na nim pokrojone w drobna kostkę marchewkę, seler naciowy, czerwoną paprykę i pora. W trakcie smażenia dodajemy przyprawy: słodką czerwoną paprykę, paprykę wędzoną, czosnek niedźwiedzi i suszone oregano. Całość doprawiamy solą i dokładnie mieszamy, żeby przyprawy oblepiły wszystkie kawałeczki warzyw. Smażymy 3-5 minut pilnując i co jakiś czas mieszając.

Zupa rybna z dorszem, warzywami, oregano i wędzona papryką
Zupa rybna z dorszem, warzywami, oregano i wędzoną papryką

Obsmażone warzywa zalewamy wodą, dodajemy zieloną fasolkę szparagową (u mnie była z oferty warzyw mrożonych – letnie zbiory pozostały już tylko wspomnieniem) i drobno posiekane dwa ząbki czosnku.

Zupę doprawiamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez około 8 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i mleczko kokosowe. Dokładnie mieszamy zawartość garnka i wkładamy filet z dorsza czarnego pokrojony na duże kawałki. Gotujemy jeszcze przez około 8-10 minut – w tym czasie ryba powinna się ugotować.

Zupę podajemy w miseczkach z odrobiną natki pietruszki.

Jeżeli chcielibyście, aby zupa była jeszcze bardziej sycąca, dodajcie do niej ziemniaki pokrojone w kosteczkę lub soczewicę.

Zupa rybna z dorszem, warzywami, oregano i wędzona papryką
Zupa rybna z dorszem, warzywami, oregano i wędzoną papryką
Zupa rybna z dorszem, warzywami, oregano i wędzona papryką
Zupa rybna z dorszem, warzywami, oregano i wędzoną papryką