Chrupiące grzanki z awokado, suszonymi pomidorami i jajecznicą smażoną na maśle
SKŁADNIKI NA GRZANKI Z AWOKADO:
- 1 awokado (dojrzałe i miękkie)
- 4-6 suszonych pomidorów
- 8 jajek (2 jajka na osobę)
- 8 kromek chleba
- szczypiorek
- pomidorki koktajlowe
Sposób przygotowania:
Choć w weekendy wstajemy dość wcześnie (zasługa młodego osobnika, który najczęściej budzi nas koło 6:00), to śniadanie jemy dopiero po długim wylegiwaniu się w łóżku, lekturze zajmującej książki i kilku przygodach psich przyjaciół. Zasadniczo możemy je nazwać drugim śniadaniem, bo to pierwsze to zazwyczaj shake owsiany.
W piekarniku opiekłam kilka kromek zwykłego chleba. U mnie była to funkcja grilla, grzanki dość szybko się rumienią i są chrupiące.
Do miski włożyłam miąższ z dojrzałego i miękkiego awokado. Rozgniotłam go widelcem i dodałam drobno posiekane suszone pomidory. Awokado jest dość tłuste, więc starałam się, żeby pomidory miały jak najmniej oliwy. Całość dokładnie wymieszałam.
Na patelni, na maśle usmażyłam jajecznicę. Doprawiłam ją jedynie szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu.
Grzanki położyłam na talerzu. Na każdą z nich nałożyłam porcję awokado, a następnie jajecznicę. Całość posypałam odrobiną szczypiorku i dodałam kilka plastrów pomidorków koktajlowych. Mój Mąż dostał jeszcze na wierzch kilka plastrów podsmażonego chorizo.