Omlet z grillowanymi warzywami, boczniakiami i odrobiną tymianku
SKŁADNIKI NA OMLET Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI I BOCZNIAKAMI:
- 4 jajka (2 jajka na porcję)
- chlust mleka
- około łyżeczki tartego sera grande padano
- 2-3 zielone szparagi
- pół średniej cukinii
- 1 spory boczniak
- 1-2 łodygi świeżego szczypiorku
- garść pomidorków koktajlowych
- świeży tymianek
- sól
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Sezon na zielone szparagi powoli dobiega końca. Te, dostępne jeszcze w sklepach, są już zdecydowanie grubsze, niż jeszcze miesiąc temu. Najważniejsze – wciąż są pyszne, więc korzystam, póki na dobre znikną z półek.
Dzisiaj rozpoczęliśmy dzień od omletów z grillowanymi warzywami i boczniakami. Do tego odrobina świeżego tymianku, szczypiorek prosto z działki i garść pomidorków.
Do miseczki wbijamy 2 jajka, doprawiamy je odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu, dodajemy chlust mleka i około łyżki tartego sera granede padane. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na rozgrzaną patelnie. Kiedy jajko zaczyna się ścinać, delikatnie podgarniamy jajka łopatką do środka, żeby na wolną przestrzeń wlało się nieco płynnej masy. Kiedy olet zaczyna się w całości ścinać, możemy zacząć go zwijać – jak naleśnika. Na końcu zsuwamy go z patelni.
Na patelni grillowej szykujemy warzywa i grzyby. Wszystko tniemy w plastry, doprawiamy odrobiną soli, świeżo mielonego pieprzu i posiekanego, świeżego tymianku. Co jakiś czas zawartość patelni mieszamy.
Na talerzu układamy omlet, na nim odrobinę warzyw i grzybów. Całość podajemy ze świeżym, posiekanym szczypiorkiem i odrobiną pomidorków.