Bulion z kurkami smażonymi na maśle i makaronem Mie

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 25 min. Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI NA BULION Z MAKARONEM MIE I KURKAMI:

  • 1 litr bulionu (mięsny, warzywny)
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • opakowanie makaronu Mie
  • garść kurek
  • 1 łyżka masła
  • szczypiorek
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Bulion to podstawa naszej kuchni, a wariacje na temat niedzielnego rosołu stałym bywalcom bloga, są już bardzo dobrze znane – tu znajdziecie pomysł na wersje z wołowiną i jajkiem lub ze smażonym tofu i grzybami mun, a na moim profilu na Instagramie znajdziecie wersję m.in. z wodorostami wakame, grzybami mun i z sezamem.

Bulion z makaronem Mie i kurkami smażonymi na maśle
Bulion z makaronem Mie i kurkami smażonymi na maśle

Najtrudniejsze i najbardziej pracochłonne w tym daniu jest przygotowanie dobrego bulionu, szczególnie tego mięsnego, który godzinami pyrka na małym ogniu. Oczywiście do tego dania możecie wykorzystać bulion warzywny – według uznania. Kiedy już go macie – reszta to łatwizna.

W osobnych garnkach gotujemy jajka na twardo i makaron Mia zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron odcedzamy, a jajka obieramy ze skorupek.

Bulion z makaronem Mie i kurkami smażonymi na maśle
Bulion z makaronem Mie i kurkami smażonymi na maśle

W trakcie gotowania makaronu, na patelni roztapiamy kawałek masła i smażymy na nim oczyszczone kurki. Doprawiamy je solą i świeżo mielonym pieprzem. Grzyby smażymy kilka minut.

Kiedy wszystkie składniki mamy gotowe, na blacie stawiamy 4 miseczki. Do każdej wkładamy makaron, a na nim układamy jajka przekrojone na pól, odrobinę usmażonych na maśle kurek i szczyptę posiekanego szczypiorku. Całość zalewamy gorącym bulionem.

Wskazany w przepisie czas nie uwzględnia przygotowania bulionu.

Bulion z makaronem Mie i kurkami smażonymi na maśle
Bulion z makaronem Mie i kurkami smażonymi na maśle