Zupa grzybowa z leśnych grzybów z boczniakami, mleczkiem kokosowym i maślanymi grzankami

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 35 min. Ilość porcji: 4-6

SKŁADNIKI NA ZUPĘ GRZYBOWĄ Z LEŚNYCH GRZYBÓW:

  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g boczniaków
  • 1 średnia marchewka
  • garść suszonych grzybów leśnych
  • 250 ml wody z moczenia grzybów
  • około 1 litra bulionu lub wywaru warzywnego
  • 4 łyżki mleczka kokosowego (można użyć śmietany do zup i sosów)
  • sól
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • natka pietruszki (około 1/3 pęczka)
  • 2-3 liście laurowe
  • szczypta rozmarynu
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • oliwa/masło/olej do smażenia
  • bułka/bagietka/chleb na grzanki

Sposób przygotowania:

Chyba każdy z nas zaczyna powoli odlicza dni, jakie pozostały nam do świąt. Szykujemy prezenty, stroimy mieszkania, ubieramy choinki, a na spacer udajemy się na bożonarodzeniowe jarmarki, które od lat powstają w mniejszych i większych miastach, gdzie wszystko pachnie piernikiem i grzanym winem.

Podobnie sprawa się ma w kuchni. Tam również zaczynają się powolne przygotowania, planowania, powstają niemal nieskończenie długie listy zakupów i pomysły na dania, które chcielibyśmy podać na świątecznym stole. Ostatnia dawka antybiotyku już za nami, zdrowie, dobry humor i zdecydowany nadmiar energii dopisują, więc można oficjalnie ogłosić, że i u nas zaczynają się powolne przygotowania.

Zupa grzybowa z leśnych grzybów z boczniakami, mleczkiem kokosowym i maślanymi grzankami
Zupa grzybowa z leśnych grzybów z boczniakami, mleczkiem kokosowym i maślanymi grzankami

Spieszę do Was z przepisem na zupę z leśnych grzybów, z dodatkiem smażonych boczniaków, szalotki, mleczka kokosowego i chrupiących, maślanych grzanek. Te ostatnie wyjadł nam Piotruś, po czym zapytał, czy mogłabym przygotować więcej. Oczywiście samej zupy jeszcze nie je, na niego czeka rosół z makaronem.

Zupa z leśnych grzybów

Do miseczki wkładamy garść suszonych leśnych grzybów, które zalewamy ciepłą wodą. Grzyby odstawiamy na przynajmniej 15-20 minut na bok, żeby się namoczyły, a woda nabrała ich aromatu.

W żeliwnym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju z dodatkiem masła, na którym smażymy przez kilka minut szalotki pokrojone w kosteczkę, drobno posiekane ząbki czosnku i boczniaki. Grzybów nie kroiłam, ale też kawałki nie były duże – takie akurat na łyżkę, jeśli Wasze będą większe, możecie je przed smażeniem pokroić.

Zupa grzybowa z leśnych grzybów z boczniakami, mleczkiem kokosowym i maślanymi grzankami
Zupa grzybowa z leśnych grzybów z boczniakami, mleczkiem kokosowym i maślanymi grzankami

W trakcie smażenia doprawiamy wszystko solą, roztartym w palcach suszonym tymiankiem, odrobiną rozmarynku i dodajemy ziarna ziela anielskiego, pieprzu oraz kilka listków laurowych.

Kiedy grzyby się smażą, obieramy marchewkę, którą następnie kroimy w kosteczkę. Gotową dodajemy do garnka razem z namoczonymi grzybami i dolewamy wodę z grzybów. Robimy to delikatnie – na dnie miseczki zobaczycie jeszcze odrobinę piasku wytrąconego z grzybów, którego nie chcemy mieć w zupie.

Zupa grzybowa z leśnych grzybów z boczniakami, mleczkiem kokosowym i maślanymi grzankami
Zupa grzybowa z leśnych grzybów z boczniakami, mleczkiem kokosowym i maślanymi grzankami

Dolewamy również bulion, dodajemy posiekana pietruszkę, przykrywamy garnek i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut. Na koniec dodajemy kilka łyżek mleczka kokosowego, mieszamy i gotowe.

Zupę podajemy z grzankami, czyli kawałkami chleba pokrojonego w kosteczkę, który usmażyliśmy na maśle z odrobiną oliwy i soli.

Zupa grzybowa z leśnych grzybów z boczniakami, mleczkiem kokosowym i maślanymi grzankami
Zupa grzybowa z leśnych grzybów z boczniakami, mleczkiem kokosowym i maślanymi grzankami
Zupa grzybowa z leśnych grzybów z boczniakami, mleczkiem kokosowym i maślanymi grzankami
Zupa grzybowa z leśnych grzybów z boczniakami, mleczkiem kokosowym i maślanymi grzankami
Zupa grzybowa z leśnych grzybów z boczniakami, mleczkiem kokosowym i maślanymi grzankami
Zupa grzybowa z leśnych grzybów z boczniakami, mleczkiem kokosowym i maślanymi grzankami